Tuffare arbetsmiljö för personalen på Kriminalvården

Fler intagna och anställda på samma yta. Platsbristen inom Kriminalvården har fört med sig en tuffare arbetsmiljö – det berättar personal i Nyköping som tidningen pratat med.

Anna Lidén, Michael Jonsson, Jimmy Dickson jobbar på Kriminalvården i Nyköping. Där råder det platsbrist med fler intagna personer och mer personal på samma yta - ett problem som finns i hela landet.

Anna Lidén, Michael Jonsson, Jimmy Dickson jobbar på Kriminalvården i Nyköping. Där råder det platsbrist med fler intagna personer och mer personal på samma yta - ett problem som finns i hela landet.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2022-12-12 07:32

– Det är ju trångt, konstaterar Jimmy Dickson, kriminalvårdsinspektör, som är en av de anställda som tidningen pratat med.

Till följd av kraftigt ökade klientvolymer råder svår platsbrist på anstalter och häkten sedan tre år tillbaka, enligt en rapport från Kriminalvården om platskapaciteten 2021 till 2030.

– Vi har medarbetare som jobbar i ett oerhört ansträngt läge. När man har det såhär trångt på anstalt och häkte så blir det skav, och konflikter kan uppstå bland våra klienter. Det påverkar våra medarbetares vardag på ett sätt som är jättetufft.

Det sade Karin-Malin Pettersson, kriminalvårdschef, till tidningen i oktober. På anstalten och häktet på Arnö finns sammanlagt 75 platser, men nu har de 91 intagna personer, berättar Jimmy Dickson. Platsbristen har lett till så kallad dubbelbeläggning – att intagna personer får dela rum. Då kan nya konflikter uppstå.

– Det kan handla om ifall man gjort rent toaletten efter sig eller inte. Hur högt någon snarkar på natten. Det är återkommande att det finns en frustration. Man går och gnuggar mer på varandra, säger han.

– Och den växer ju i och med att man måste vara i ett litet utrymme tillsammans. Man nöter på varandra kan man säga, säger klienthandläggaren Anna Lidén.

Hon fortsätter:

– Det blir mer viktigt att jobba med att minska negativa följder av frihetsberövande. Att man motiverar till att delta i sysselsättning varje dag. Att klienterna arbetar eller studerar och att man utnyttjar promenadtid. Motion som kan öka god hälsa när man har den här situationen. Där måste man lägga mer kraft.

undefined
"Jag tänker ändå att det fungerar förvånansvärt bra", säger Anna Lidén, om arbetssituationen.

För några år sedan var situationen en helt annan. Det var sällan fullbelagt i Nyköping, berättar Jimmy Dickson.

– Det fanns det vi kallar lite luft. Det var en jättestor skillnad mot idag. Förut hade man en fristad, det egna rummet. Alla människor är väl i behov av att gå undan ibland. De som bor i dubbelbeläggning får sällan den fristaden och egentiden.

– Blir man ihopparad med någon som man kommer överens med så funkar det ju jättebra, men det är inte alltid det blir så, säger Michael Jonsson, kriminalvårdare.

undefined
Anna Lidén, Jimmy Dickson och Michael Jonsson gör det bästa av situationen. "Det är viktigt att vi har klienterna i fokus. De ska inte bli lidande för att det ser ut som det gör. Och det är klart att det blir en hårdare belastning för oss", säger Jimmy Dickson.

Förut fanns möjligheten att flytta på klienter till närliggande anstalter och arbeta mer preventivt.

– Vi såg att ”här är några i gruppen som inte riktigt är kompatibla med varandra", och då kunde man göra förflyttningar så man fick en mer trivsam miljö. Men där är det stopp idag. Vi i Nyköping är inte ensamma, hela Kriminalvården ser ut såhär. Att ringa en annan anstalt och fråga om man vill göra ett byte är svårt, säger Jimmy Dickson.

– Så det är svårare att bryta negativa konstellationer, tillägger Anna Lidén.

Men att dela cell behöver inte vara något negativt, menar hon.

– Jag tänker ändå att det fungerar förvånansvärt bra. Min uppfattning är att inte alla klienter tycker att det är jobbigt med dubbelbeläggning – vissa tycker att det är skönt med sällskap. Man får inte glömma bort det ändå, i allt. Alla människor är ju olika.

– Mestadels tycker jag att det flyter på, men det är klart att det kan uppstå situationer ibland som grundar sig i att det är lite för trångt och att frustration uppstår. Men vi får försöka lösa det på bästa sätt. Vi är medvetna om det och då får man jobba med det man har, säger Michael Jonsson.

undefined
Anna Lidén, Michael Jonsson och Jimmy Dickson.

Till följd av platsbristen byggs nya häktesplatser på Arnö med plats för upp till 44 klienter. Det beräknas bli klart under 2023.

– Förhoppningen är att vi kommer ikapp, att man har ett beläggningsläge som man anser är gott och där vi kan bedriva den bästa kriminalvården. Att alla får ha sitt rum och att lokalerna är anpassade efter antalet människor som både vistas där under perioder och för de som jobbar där, säger Jimmy Dickson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!