– Vi ska öppna en restaurang för alla Nyköpingsbor. Hit ska man kunna gå och äta en bit bra mat utan att det kostar skjortan, säger slottsherren och krögaren Per Karlsten.
Han sitter i Gästabudssalen framför den nyrenoverade öppna spisen. Det är här restauranggästerna ska serveras mat som tillagats av Henrik Boberg, slottets egen kock.
Tidigare har Henrik Boberg jobbat på flera välkända krogar i Stockholm, bland annat Grodan. Men slottsmiljöer är inget nytt för honom. Som souschef på Operakällaren ansvarade han för många middagar på Stockholms slott.
Ett slott och en rutinerad slottskock – det är lätt att fenomenet lyxkrog dyker upp i tankarna.
– Jo, vi inser att det finns en sådan risk. Det är ett av skälen till att raggmunk och fläsk finns på menyn. Vi vill absolut inte signalera lyx, säger Henrik Boberg.
Restaurangen, som öppnar på torsdag, ska heta Slottsbistron. Namnet har valts med omsorg – alternativet "Slottskrogen" lät lite för överdådigt, berättar Per Karlsten.
– Det fanns en restaurang här på 50-talet. Det var alla Nyköpingsbors restaurang och slottet vimlade av liv. Det är precis så vi vill ha det.
Till en början kommer restaurangen att ha öppet en gång i veckan, varje torsdag. Om allt faller väl ut kan öppettiderna utökas.
– Men vi ska ha kvar våra bröllop och vår konferensverksamhet, så vi kan inte ha öppet hur mycket som helst. Vi vill skapa en skön kombination av verksamheter här på slottet, säger Per Karlsten.
Texten har uppdaterats: Tidigare gavs ett felaktigt namn på Gästabudssalen