Reningsverket visste att plasten kunde läcka ut i havet

På reningsverket visste man att plast skulle kunna läcka ut i naturen. För att förebygga det sattes slambilar in – men att montera nät som skulle fånga in plasten ansågs inte vara möjligt.

Enligt VA-chef Madeleine Jansson var det inte möjligt att sätta upp nät, som kunde fånga in plastbitarna, tidigare än vad som gjordes.

Enligt VA-chef Madeleine Jansson var det inte möjligt att sätta upp nät, som kunde fånga in plastbitarna, tidigare än vad som gjordes.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2023-02-06 21:37

Den 19 januari rapporterade tidningen om att räddningstjänsten larmats om ett utsläpp av så kallade biobärare, en sorts hjulformade plastbitar som används i reningverket på Brandholmen.

Då hade en stor mängd plastbitar släppts ut i naturen, och man arbetade med att försöka samla in så mycket som möjligt av dem igen.

Men utsläppet hade föregåtts av en längre tid av störningar, som tvingat reningsverket till så kallade bräddningar, då orenat vatten släpps ut. Även om detta inte skedde konstant, förekom bräddningar under drygt en veckas tid, enligt Annika Hedberg, pressansvarig vid Nyköpings kommun.

– Mellan den 10 och den 18 januari så pågick bräddningar, säger hon.

Bräddningarna sätts i samband med de höga vattenflöden som rådde vid tidpunkten. För att avlasta reningsverket sattes slambilar in för att kunna flytta biobärarna. 

– Det var fyra slambilar som kördes i skytteltrafik. Utan dem hade mer släppts ut, säger Annika Hedberg.

Slambilarna räckte dock inte för att helt förhindra utsläppet av plastbitarna. 

Den 18 januari sattes nät upp, som var finmaskiga nog att stoppa biobärarna. Då hade bräddningarna dock redan upphört.

undefined
En stor mängd plastbitar, inte helt olika pastahjul till formen, släpptes ut.

På reningsverket hade man alltså kännedom om att plastbitarna kunde hamna i naturen redan innan detta skedde, något som Sveriges Radio var först med att rapportera.

– Ja, det fanns en misstanke om att biobärarna skulle kunna läcka ut men inte i den utsträckning som skedde, säger Annika Hedberg.

Enligt kommunen fanns det dock ingen möjlighet att sätta upp nät som kunde stoppa plasten från att läcka ut tidigare, medan bräddningarna ännu pågick. Så finmaskiga nät hade korkats igen av slammiga bärare och andra föroreningar, som fanns i det orenade vattnet, skriver VA-chefen Madeleine Jansson i ett mejl till tidningen. 

Biobärarna ska egentligen bara finnas i ett av reningsstegen, det biologiska, enligt Madeleine Jansson. Varför de trots detta följde med ut ur verket i samband med bräddningarna, är något som den utredning som nu pågår ska visa. Men även här spelade de stora vattenflödena en stor roll, enligt Madeleine Jansson.

Utredningen om störningarna och utsläppen från Brandholmens reningsverk väntas vara klar inom några veckor, enligt Annika Hedberg.

I en tidigare version av denna artikel hävdades felaktigt att biobärare forslats till Björshult. Denna information, som lämnats av kommunen, visade sig i efterhand inte stämma. V

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!