Snart öppnar Restaurang Yalla – arbetar mot segregation

Den ideella föreningen Yalla Nyköping arbetar mot segregation, med hjälp av arbetsintegration. I början av nästa år öppnar de en restaurang i centrala Nyköping.

"Det är bra att jobba i restaurangen och vi hoppas på många kunder som vill äta vår mat", säger Khadeja Haidari. Robina Ahmadi håller med och säger att hon trivs bra på Yalla.

"Det är bra att jobba i restaurangen och vi hoppas på många kunder som vill äta vår mat", säger Khadeja Haidari. Robina Ahmadi håller med och säger att hon trivs bra på Yalla.

Foto: Malin Stenberg

Nyköping2022-12-16 10:43

– Planen är att fixa till lokalen, måla om och sådant. Förhoppningen är att vi kan öppna redan i januari 2023, säger Ingela Ljung som är verksamhets- och processledare för Yalla Nyköping.

Restaurangen ligger på Östra kyrkogaten 30 i Danutas tidigare lokaler och kommer att servera lunchbuffé och erbjuda catering. Menyn baseras på maten från de länder kvinnorna kommer ifrån, vilket i dag främst är Somalia, Afghanistan och Syrien.

Bakgrunden till Yalla är ett arbetsintegrerande socialt affärsprogram. Det startade i november 2021, på initiativ av kompetens- och arbetsmarknadsnämnden i Nyköpings kommun i samarbete med Campus Nyköping och Jobbtorg Nyköping.

Det inspirerades av projektet Yalla trappan i Malmö som prisbelönades tidigare i år. Syftet var att introducera utrikesfödda kvinnor på arbetsmarknaden och minska segregationen.

undefined
Robina Ahmadi och Ingela Ljung utanför Yalla Nyköpings lokaler på Östra kyrkogatan 30.

– För mig betyder Yalla ett steg framåt och att vi hjälper varandra, säger Khadeja Haidari som är en av projektets deltagare.

I projektets början rekryterades 13 kvinnor med utländsk bakgrund och tillsammans med Campus Nyköping, Coompanion Mälardalen och Nyföretagarcentrum Östra Sörmland fick kvinnorna lära sig om företagande. I april 2022 startades den ideella föreningen Yalla Nyköping och i juni slöt föreningen ett avtal med Nyköpings kommun om ett så kallat idéburet offentligt partnerskap, IOP.

– Eftersom vi löser ett samhällsproblem så gör man ett avtal med kommunen där de går in och matchar vår investering och som ideell förening återinvesteras alla pengar vi får in i verksamheten, säger Ingela Ljung om partnerskapet.

undefined
Ingela Ljung och Sara Sandgren är verksamhetsledare och processledare på Yalla Nyköping.

Efter många byråkratiska processer kunde till slut sju kvinnor anställas av Yalla Nyköping och idéen att öppna en restaurang kunde tas vidare.

– Tanken är ju att ju mer vi växer, desto mer ska vi utveckla företaget. Ett första steg är att öka de anställda kvinnornas timmar – idag arbetar de bara 50 procent, säger Ingela Ljung.

Yalla är för många ett första steg in på den svenska arbetsmarknaden och flera av kvinnorna har ambitioner att vidareutbilda sig i framtiden.

undefined
Farhiya Mahumed Shire tycker att hon lär sig mycket på Yalla Nyköping.

Farhiya Mahumed Shire arbetar på Yalla och ska ha barn i januari. Men hon hoppas på att snabbt kunna komma tillbaka till verksamheten efter sin mammaledighet.

– Det är jättebra här, jag ska komma tillbaka. Jag lär mig mycket nytt och får öva på språket mycket, säger hon och håller upp två tummar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!