Tävling avgjord – så kan Skavsta se ut i framtiden

Enligt visionen ska 10 000 personer arbeta på Skavstaområdet i framtiden. Men hur ska det enorma området se ut? Det vinnande bidraget i en arkitekttävling visar på möjligheterna.

Markområdet på Skavsta är cirka tusen hektar stort. I tävlingen ingick ett 100 hektar stort område. Så här tänker sig vinnaren att det kan se ut.

Markområdet på Skavsta är cirka tusen hektar stort. I tävlingen ingick ett 100 hektar stort område. Så här tänker sig vinnaren att det kan se ut.

Foto: Reflex Arkitekter

Nyköping2023-12-09 05:12

– Så fort jag såg det här bidraget kändes det rätt. För mig var det aldrig något tvivel om att bidraget borde vinna tävlingen, säger Charlotta Holm Klinth, projektledare för fysisk planering på Explore Skavsta.

Explore Skavsta är en del av Arlandastad Group, som köpte flygplatsen och markområdet runt omkring landningsbanorna förra året.

Arlandastad Group har varit tydliga med att de gav sig in i affären beroende på markområdets potential. Flygplatsen och en station på den framtida Ostlänken gör området attraktivt för framtida företagsetableringar, anser bolaget.

undefined
Byggnaderna är i trä och det finns mängder av träd längs med gator och torg.

Visionen är att skapa ett verksamhetsområde som sysselsätter 10 000 personer. Nyköpings kommun, den andra stora markägaren, är med på tåget.

För att få input på hur området kan se ut, anmälde Explore Skavsta, Nyköpings kommun och Region Sörmland delar av marken till en europeisk arkitekttävling.

Sju arkitektteam deltog. Det vinnande bidraget togs fram av medarbetare på Reflex arkitekter.

– De har skapat en plats som består av träbyggnader, med bevarad natur längs gator och på torg. Bidraget tar hänsyn till områdets historiska arv samtidigt som det pekar mot framtiden, säger Charlotta Holm Klinth.

Hela Skavstaområdet är ungefär 1000 hektar stort, vilket motsvarar ca 25 Gamla stan i Stockholm. I tävlingen ingick en del av området, cirka 100 hektar i närheten av den framtida stationen på Ostlänken.

Förutom att bidraget tar hänsyn till områdets historia samtidigt som det pekar på framtiden, är Charlotta Holm Klinth förtjust i att arkitekterna har anpassat bidraget till kommande klimatförändringar.

undefined
"Jag blev förtjust på en gång när jag såg bidraget", berättar Charlotta Holm Klinth, projektledare på Explore Skavsta.

– På torget finns en sänka med träd. Vid skyfall kommer regnvattnet att samlas i sänkan. Det gör att gator och andra ytor kan vara torra och regnmängder hanteras i en attraktiv torgmiljö.

Även om bidraget ger ett hum om hur området kan se ut är det inget facit, utan ska mer förstås som ett underlag för det fortsatta arbetet.

– Vi kommer att ha ett fortsatt samarbete med arkitektbyrån bakom förslaget, säger Charlotta Holm Klinth.

När tror du att området kan stå färdigt?

– Delar av området kommer att stå klart när vi får ett resecentrum längs med Ostlänken. Och det ska ju vara klart runt 2035.

Det lär ta längre tid innan hela området är exploaterat, förklarar hon.

– Det handlar sannolikt om decennier. Området är enormt. Vi som fastighetsutvecklare har ett stort ansvar och tänker långsiktigt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!