Så lyckades de bevara ett stycke Nyköpingshistoria

En del av Nyköpings kulturhistoria riskerade att försvinna. Men föreningen Automobilsällskapet Nyköping lyckades rädda två av Ana-garagen. Nu är det invigning.

Åke Nilsson, Björn Lindeberg och Urban Nyblom i ett av de resta Anagaragen med en Triumph Mayflower, som byggts i Nyköping.

Åke Nilsson, Björn Lindeberg och Urban Nyblom i ett av de resta Anagaragen med en Triumph Mayflower, som byggts i Nyköping.

Foto: Tommy Kägo

Nyköping2024-10-18 11:59

– Garagen revs på fyra dagar. Sen har åtta, tio man varje måndag efter midsommar samlats för att bygga upp garagen igen, säger Björn Lindeberg.

– Över tusen arbetstimmar har lagts ner, tror Åke Nilsson.

undefined
Björn Lindeberg, Åke Nilsson och Urban Nyblom från Automobilsällskapet, som bevarat ett stycke Nyköpingshistoria.

De är två som under Anders Jonssons ledning såg till att bevara två av de 52 rödmålade garagen vid Hemgården. Och med hjälp av sponsorer och pengar från bland annat Riksantikvarieämbetet ska tilläggas.

Garagen uppfördes 1953-1954. Bestod av bräder från lådor till bilar, som importerats från England och USA av bilföretaget Ana (Aktiebolaget Nyköpings automobilfabrik). Ana bildades 1937 och monterade bilar och var ett dotterbolag till NK och höll till i lokaler vid tidigare Bilcenter (där uppförs nu omtalade bostäder, Hansastaden).

undefined
Garagebyn på Hemgården byggdes under 1950-talet av industriarbetare på AB Nyköpings Automatbilfabrik (ANA).

Av bräderna från trälådorna byggde anställda garage i Hemgården. Garagen minner påtagligt om tiden när Nyköping var en etablerad bilstad.  

I ett av de nu uppförda garagen vid Skavsta intill flygmuseet står en Triumph Mayflower årsmodell 1953. Den ljusblå lacken och de kromade navkapslarna blänker i solskenet, som når in i ena garaget. Bilen är föreningens ordförande Urban Nybloms ögonsten.

– Den är byggd i Nyköping, säger han och efterlyser fler saker från Ana-tiden som kan rymmas i garagen. 

undefined
Två av de över 50 garagen vid Hemgården har återuppstått vid Skavsta.

Ena garaget ska fungera som museum och bräderna vittnar om garagens historia. "Standard vanguard" är stämplat på ena panelen, bil lastad i England med andra ord.  

På söndag, 20 oktober, är det invigning med tal och salut. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!