Kommunens plan för framtidens Brandkärr kan vinna pris

13 mars tävlar Nyköpings kommun mot Borås, Örebro och Region Skåne om vem som gjort den bästa stadsutvecklingsplanen.

13 mars får planarkitekt Victoria Alstäde reda på om planen för Brandkärr får Sveriges arkitekters planpris.

13 mars får planarkitekt Victoria Alstäde reda på om planen för Brandkärr får Sveriges arkitekters planpris.

Foto: Jens Alvin

Nyköping2023-03-09 10:59

– När det här området byggdes var bilen i fokus, så det finns ett stort överskott av parkeringar som inte används idag, tomma områden som ibland kan upplevas som otrygga. Här vill vi skapa mer trygghet, säger Victoria Alstäde, strateg på kommunens stadsplaneringsenhet.

Hon visar runt i Brandkärr och berättar om kommunens stadsutvecklingsplan för området. Den är ambitiös. Så ambitiös att den är ett av fyra svenska stadsutvecklingsprojekt som kan vinna Sveriges arkitekters planpris den 13 mars. 

I det 42-sidiga dokumentet beskrivs hur kommunen och fastighetsägare ska jobba för att Brandkärr, som definierats som ett socioekonomiskt utsatt område, ska bli en tryggare och mindre segregerad plats. Det ska göras på flera sätt. Till exempel genom att göra det lättare att ta sig till och från området, och välkomna fler att komma dit.

– Enligt forskningen så gynnas socioekonomiskt utsatta områden av att bindas ihop med resten av staden, säger Victoria Alstäde.  

undefined
Platsen vid Brandkärrsskolan ska göras mer välkomnande enligt Victoria Alstäde.

Hon pekar på platsen bredvid Brandkärrsskolan.

– Här planerar vi till exempel en större och mer välkomnande entré till Brandkärr, och ett större cykel- och gångstråk som går genom området. 

Överlag kommer kommunen satsa mer på cykel- och gångvägar, Brandkärrsborna äger färre bilar än genomsnittet – 44,2 procent om man jämför med övriga delar i kommunens tätort.

23-åriga Nemo, som bott i Brandkärr i hela sitt liv, tycker att mer cykel- och gångsatsningar låter bra. Framför allt vill hon gärna se mer renodlade cykel- och gångbanor, mer tydlighet på banorna. Hon trivs i området, och hyllar gemenskapen där.

– Man känner alla här och hjälps åt om det händer något.

undefined
De som kommer in västerifrån till Brandkärr möts av välkommen på över femtio olika språk. Sådana kvaliteter vill Victoria Alstäde förstärka.

Victoria Alstäde berättar att i dialogerna som kommunen haft med Brandkärrsborna beskrev ganska många området som trevligt.

– Det finns så klart utvecklingspotential men det finns också en bra sammanhållning i stadsdelen, vilket är kul att se. 

Många av de åtgärder som föreslogs av medborgarna själva handlade om att snygga till och fräscha upp befintliga miljöer, samt skapa en ny mötesplats där ungdomarna kan umgås. 

– Platser till barn och unga var ett genomgående tema i alla dialoger vi genomförde, säger Victoria Alstäde.

undefined
Moses Bitar hade blivit varnad för Brandkärr innan han flyttade hit med sin familj, att det var ett farligt ställe. Men han upplever det just nu som ganska lugnt. Han menar att om man inte söker problem så får man inte heller så många.

Moses Bitar, som är på väg till förskolan för att hämta sin yngsta dotter, tycker att Brandkärr är ett bra ställe för barn.

– Det finns många lekplatser här, det är väldigt bra, fler än inne i Nyköping där vi bodde förut.

Men han saknar platser där barnen kan leka inomhus. 

– Barn vill leka och hoppa, men det är svårt att hitta sådana lekplatser under vintern när det är kallt ute. Det finns inte ens på Ica Maxi längre, den har stängt, säger han. 

På frågan när Brandkärrsborna kommer att få se konkreta resultat flaggar Victoria Alstäde för att det handlar om väldigt långsiktiga planer. 

undefined
Gunnel Gävert och Siewert Johnsson har bott i området i tjugo år. De gillar närheten till affärer men tycker samtidigt att trafiken utanför har ökat. Gunnel säger att hon tycker mycket om att kunna titta på folk på gården nedanför sin balkong.

– För Brandkärrsborna betyder det att vi prioriterar hur vi ska jobba med Brandkärr. Vi har en handlingsplan för olika åtgärder som vi ska få in i budgetprocessen. Sen är det ganska lite mark som kommunen själv äger så mycket ligger också på fastighetsägarna. Planen kommer att få stor vikt vid ny exploatering. 

Vad blir den största utmaningen med att genomföra planen?

– Att ekonomiska intressen behöver vägas samman med sociala, det är alltid en utmaning. Men det finns mer och mer forskning som visar vad man faktiskt vinner på att göra ett område mer attraktivt, på sikt höjer det markvärdet. 

Nyköpings kommun vann inte Planpriset den 13 mars, det gjorde Borås kommun. 

Planen i korthet

Stadsutvecklingsplanen som antogs i augusti 2022 fokuserar på några huvudområden.

1. Fler gång- och cykelstråk, där vissa utvecklas till aktivitetsstråk med teman.

2. Trygghetsskapande ny bebyggelse som bidrar med något nytt till området.

3. Effektivisera markutnyttjandet av stora parkeringsytor och gräsmattor som inte nyttjas idag.

4. Hållbara och kvalitativa mötesplatser, fler mötesplatser där människor interagerar med varandra och utveckla de redan populära gårdarna. 

Källa: Nyköpings kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!