Anrik tradition tar ny form – premiär med lokal artist

Nyköpingshus historia av mat och underhållning upprätthålls av krögaren Per Karlsten. Nu i ny form – dinnershower.

God mat och underhållning är en flera hundra år gammal tradition på slottet i Nyköping, något som krögaren och slottsherren Per Karlsten vill upprätthålla.

God mat och underhållning är en flera hundra år gammal tradition på slottet i Nyköping, något som krögaren och slottsherren Per Karlsten vill upprätthålla.

Foto: Linus Elsinen

Nyköping2024-02-03 20:43

– Det har varit god mat och underhållning här i hur många hundra år som helst, så det vi gör är ju att upprätthålla en tradition med att komma till slottet, äta gott och bli underhållen, det sitter i väggarna på något sätt, säger slottsherren och krögaren Per Karlsten om de kommande middagsshowerna på Nyköpingshus.

undefined
God mat och underhållning är en flera hundra år gammal tradition på slottet i Nyköping, något som krögaren och slottsherren Per Karlsten vill upprätthålla.

Premiären var tänkt att bestå av Glitz & Glam som skulle bjuda på burleskshow och dragframträdande lördag 3 februari, men på grund av personliga anledningar är den framflyttad till senare i vår.

Istället blir det premiär med Västerljungsmusikern Emil Lundqvist, som kommer att framföra sin egenskrivna show Lundvist live den 10 februari. Där bjuder han på en blandning av musik och humor.

undefined
Slottsrestaurangen har plats för cirka hundra gäster och till premiären nästa lördag har ungefär hälften av biljetterna sålts.

Emil Lundqvist har en bakgrund som operasångare och är utbildad skådespelare med en kärlek för humor, berättar Per Karlsten.

Första gången Per Karlsten såg Emil Lundqvist var på Fredagspeppen – ett frukostmingel för företagare i Sörmland. Efter det bestämde han sig för att han ville sätta upp hans show på slottet, i form av en dinnershow.

undefined
Krögaren Per Karlsten och restaurangchefen Caroline Einfeldt ser fram emot vårens shower på slottet.

– Vi var hundra personer och alla tappade hakan, det var det sjukaste man hade sett och hört, säger han entusiastiskt, och han är inte snål med beröm när han pratar om artisten.

– När vi hörde honom här sa jag att "Du måste bara komma hit, folk måste förstå att du är en kommande världsstjärna". Först drog han någon plojgrej så att folk höll på att ramla av stolen av skratt och sedan sjöng han Anthem och det rann tårar, han sopade banan med Tommy Körberg.

undefined
Att kombinera en burleskshow med det gamla slottets historia ser inte restaurangchefen Caroline Einfeldt som en svårighet, "Fanns det inte det på den tiden tror du?", säger hon.

För maten står kocken och köksmästaren Henrik Boberg, som tidigare jobbat på flera välkända Stockholmskrogar och lagat mat till bland andra kungen.

Underhållning, god mat och festliga tillställningar är inte något nytt på Nyköpingshus, och att kombinera exempelvis en burleskshow med det gamla slottets historia ser inte restaurangchefen Caroline Einfeldt som en svårighet.

undefined
Sedan ungefär ett år tillbaka har Caroline Einfeldt jobbat som restaurangchef i slottsrestaurangen på Nyköpingshus.

– Fanns det inte det på den tiden tror du? Det tror jag, säger hon och skrattar.

Förhoppningen är att konceptet kommer att flyga och att fler shower bokas in, men i Nyköping gäller det att skynda långsamt, tror Per Karlsten.

– Nu blir ju burleskshowen i april men vi ska försöka få in en show till emellan. Men jag tror att i Nyköping får man inte gasa på för mycket. Personligen skulle jag vilja ha två dinnershower i månaden, men jag tror att det blir svårt att få folk att komma, säger han och menar att Nyköping är en ganska liten stad.

Karta: Nyköpingshus Konferens, Festvåning, Restaurang & Catering
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!