– Det är bedrövligt, tycker jag. När jag till sist kom fram hade det gått över en vecka, säger Mikael Malmkvist, Oxelösundsbo och patient på vårdcentralen Åsidan i Nyköping.
Det han beklagar sig över är svårigheten att komma fram till vårdcentralen via telefon. Tanken är att man ska kunna ringa, lämna sina kontaktuppgifter och bli uppringd igen samma dag. Men det fungerar långtifrån alltid för alla.
För Mikael Malmkvist tog det alltså över en vecka innan han till sist kunde lämna ett meddelande och bli uppringd. Och han är inte ensam. Enligt vårdcentralen Åsidans chef Stina Bergqvist har telefontillgängligheten legat på 70 procent i snitt hittills i år.
Det är ändå bättre än för ett drygt år sedan. Då kunde SN berätta att under 50 procent kom fram samma dag – och att det berodde på att antalet samtal till vårdcentralen ökat lavinartat, utan att man visste varför. Varför det blev så då tycks fortfarande höljt i dunkel. Men tillgängligheten har alltså i varje fall ökat, och är dessutom totalt sett bättre än 70 procent, enligt Stina Bergqvist.
– I november så öppnade vi en seniortelefon som är till för alla våra patienter som är 80 plus. Och där är det 100 procents tillgänglighet. Sedan har vi också vår digitala ingång, där det också är 100 procent, förklarar hon.
När Mikael Malmkvist fick besvär med ryggen fick han snabbt hjälp och fick träffa en sjukgymnast genom Åsidans vårdcentral. Det är han nöjd med. Men det var när besvären förvärrades som han inte kom fram på telefonen.
– Jag tycker att det är dåligt att de inte tar tag i det, när problemet dessutom har varit uppe tidigare, säger han.
Enligt Stina Bergqvist gör man vad man kan för att kunna ta emot så många samtal som möjligt. Men att nå full tillgänglighet tycks inte möjligt i nuläget.
– Vi jobbar hela tiden med att skruva lite på det vi kan. Men vi är i ett läge i regionen där vi inte kan bli fler just nu. Vi har anställningsstopp, det gör också att det är svårt att riktigt komma helt till rätta med den här tillgängligheten. Jag har tyvärr inget bra svar på hur vi ska vara helt tillgängliga för alla, med den personal vi har, säger hon.
Det är beklagligt och frustrerande, även för personalen, konstaterar vårdcentralschefen.
– Självklart skulle man önska att det var på ett annat vis, både för patienterna och för personalen, för alla de sköterskor som sitter och vet med sig att det inte går, att inte alla får komma fram, säger hon.