– Hade kommunen varnat för trädet direkt så hade vi kunnat hitta en lösning tidigare. Men ingen pratade något om trädet, trots att de visste om det, säger Sofie Hedin som är ekonomiansvarig på gymnasiekåren.
De första kontakterna med kommunen tog gymnasiekåren, som består av ordförande Jennifer Mörlin, Sofie Hedin, Johanna Mörlin och Maja Grönlund, för drygt tre månader sedan. De sökte tillstånd för två månader sedan och har fått det godkänt.
Under fredagen gick gymnasiekåren tillsammans med kommunens säkerhetssamordnare Emma-Linnéa Hagfalk en vandring längs ån för att se hur det såg ut med säkerheten.
– Då hittade vi trädet och insåg att det kommer inte fungera att köra flottracet om inte trädet flyttas. Men då sa Emma-Linnéa att hon skulle hjälpa oss och kontakta gata-park på kommunen, säger Sofie Hedin och fortsätter:
– Trädet har massa grenar som ligger under vattnet som man kan fastna i så det är jättefarligt.
Under måndagen fick Sofie Hedin ett samtal från Emma-Linnéa Hagfalk.
– Hon sa att de skulle ta bort trädet om två veckor. Men racet är ju bara om några dagar och det är ju jättekonstigt för det är ju de som har gett oss tillståndet till den här marken, säger hon.
– Hade vi inte gått den här vandringen hade vi ju inte vetat att det fanns ett träd här, säger Johanna Mörlin.
Men nu ser det ut som att flottracet i alla fall blir av även om starten måste modifieras lite.
– Totalt är det runt 45 flottar anmälda så vi kommer inte kunna ha någon masstart. Det känns jättetråkigt för då blir det ingen tävling längre. Man vill ju tävla och sedan kommer starten ta mycket längre tid, säger Sofie Hedin.
Det kommer troligtvis bara bli ett fåtal flottar i vattnet åt gången.
– Vi har inte hunnit bestämma exakt hur det blir än. Men mellan fem och tio flottar får starta samtidigt och när de har passerat trädet får nästa gäng starta, säger hon och fortsätter:
– Men det finns ju en risk att vissa hoppar i för tidigt och tränger sig. Då kommer det bli kaos.
Säkerhetssamordnare Emma-Linnéa Hagfalk berömmer årets gymnasiekår.
– De har steppat upp i år. De har jobbat jättemycket med säkerheten och har hyrt in en förening som ska sköta städningen efter loppet. Så vi ska ha ett flottrace med så bra förutsättningar som möjligt och alla tillstånd är klara även om loppet blir lite modifierat, säger hon.
Det var i mitten av oktober för över ett halvår sedan som det blåste rejält runt Nyköping och flera träd blev offer i den kraftiga vinden. Bland annat ett jätteträd precis vid Nyköpingsån.
– Vi har haft planer på att ta bort det här trädet ganska länge. Men det var en hård vinter med mycket snö, sedan släppte tjälen väldigt tidigt, det blev väldigt höga flöden i ån och det har gjort det svårt för oss, säger Johan Rubin gatuchef i Nyköpings kommun.
Trädet är väldigt stort och väger en hel del eftersom det har sugit åt sig mycket vatten när det legat så länge i ån.
– Trädet skulle ha varit borta och jag förstår att det ställer till det. Men det är arrangören som står för säkerheten, säger han.
I samband med starten kommer vattenflödet i ån sänkas så det inte blir så strömt. Trädet kommer även tydligt att märkas ut. Starten är runt klockan 14 på söndag och besiktningarna av alla flottar börjar vid 12.30.
– Vi kommer även be alla deltagare att gå längs ån innan starten så de vet hur det ser ut. Det finns ju även andra hinder längs vägen, säger Sofie Hedin.