Vården svarar transpappan: Inte diskriminering att skriva "mamma"

Det var sjukhusets journalsystem som gjorde att den transman som fött barn kallades "mamma" och inte "pappa". Regionen tycker inte att det utgör diskriminering.

Det var inte diskriminering att transmannen kallades för "mamma" i journalen, hävdar regionen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Det var inte diskriminering att transmannen kallades för "mamma" i journalen, hävdar regionen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Foto: Christine Olsson/TT

Nyköping2024-07-02 06:33

Som SN skrev om häromveckan utreds Region Sörmland av Diskrimineringsombudsmannen, efter att en transman anmält regionen för diskriminering. 

Bakgrunden till det hela är att mannen, efter att ha fött barn på Nyköpings lasarett, läste sin journal. Han såg då att det i två olika journalanteckningar står "mamma", vilket han upplevde som diskriminerande eftersom han hade bett om att bli kallad för "pappa".

Transmannen föddes som biologisk kvinna och har kvinnliga könsdelar, men identifierar sig idag som man.

I anmälan till DO uppger han att personalen, under tiden på sjukhuset, benämnde honom med manliga pronomen och som "pappa", precis som han efterfrågat. Det DO utreder är att epitetet "mamma" används två gånger i journalen, i anteckningsrubrikerna "Mammarapport" och "Efterskötning mamma". 

Regionen har nu svarat på mannens anmälan och gett sin version. Förklaringen är att rubrikerna är förinställda i sjukhusets IT-system, som regionen kallar "föråldrat". I systemet går det inte att ändra rubriker som exempelvis "Mammarapport", till "Papparapport".

undefined
Marie Bennermo är chef för patientsäkerhet på Region Sörmland.

Regionens chef för patientsäkerhet, Marie Bennermo, tycker att personalen gjorde allt man kunde för att ge mannen det bemötande han ville ha.

– Vi ska absolut tillgodose patientens önskemål om hur man vill bli tilltalad. Det har vi också gjort i alla fysiska möten med den här patienten. Men vi har de IT-system som vi har, och jag tycker inte att vi kan lasta medarbetarna för det.

Att systemet inte tidigare har modifierats för att kunna ändra rubrikerna beror på att det aktuella fallet är så ovanligt.

– Det är extremt ovanligt, att en pappa föder barn. Därför har det här inte dykt upp tidigare. I vårt utdaterade system har de här rubrikerna funnits och, som det nu har uppdagats, har de inte fungerat bra, säger hon.

Regionen skulle ha haft ett nytt IT-system på plats redan nu, men det hela sköts upp på grund av pandemin. Det nya, försenade systemet ska implementeras först nästa år, då ska det vara möjligt att ändra formuleringar som "Mammarapport".

Marie Bennermo beklagar att mannen känt sig diskriminerad, men är stolt över hur personalen bemötte honom under tiden han var på förlossningsavdelningen.

– Jag tycker att de har varit fantastiska. De har anpassat så mycket de bara kunnat i det personliga mötet, och det gör vi alltid, i största möjliga mån. Här har det inte varit möjligt att vara perfekta, säger hon.

undefined
Det var på Nyköpings lasarett som transmannen födde barnet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!