Sommarens värme gör vädret ultimat för bad. I juni har Nyköping kommun genomfört analyser av vattenkvaliteten på 18 badplatser. Alla utom en bedöms ha bra och badvänligt vatten.
Endast på Krognäsbadet i Marsviken var vattenkvaliteten sämre. Resultaten från provtillfället visar att vattnet vid stranden innehöll höga halter av kolibakterier.
– Det har observerats fågelskit på bryggan, men det är bara en gissning vi har att det troligtvis skulle bero på fåglar. Det kan också komma med vattnet när det driver in, säger Kristofer Broddegård.
Sara Carlsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Nyköpings kommun, berättar att närliggande avloppsreningsverket i Buskhyttan inte haft några betydande driftstörningar under juni. Men till följd av ett skyfall och höga flöden in till reningsverket i mitten av förra månaden behövde de släppa ut orenat avloppsvatten. Om det är orsaken till att bakterierna finns i badvattnet kan hon inte svara på.
Ett rutinmässigt omprov utfördes på Krognäs bara ett par dagar senare. När analysen var klar visade resultaten att bakteriehalterna sjunkit under veckan.
– Vattnet är ”tjänligt med anmärkning” och det är okej att bada. Men vattnet har för tillfället halter av E. coli, säger Sara Carlsson.
I de fall där vattnet inte anses badvänligt kommer kommunen att sätta upp skyltar på badplatsen.
På sju av kommunens badplatser har alger vid testtillfällena observerats i vattnet. Men huruvida algerna är farliga för människor är oklart.
– Vi gör en visuell bedömning av algerna. Det finns vissa sorter som kan vara giftiga för hundar och människor, men någon analys om vad det är för typ av alger gör vi inte för tillfället, berättar Kristofer Broddegård.
Enligt tidigare års provresultat brukar algblomningen på Nyköpings badplatser vara färre i början av badsäsongen, för att senare tillta under sommarmånaderna.
Satellitbilder från SMHI visar hur tillväxten av algblomningar i Östersjön ökat under den senaste veckan.
– Det har varit ganska varmt och lugnt väder så det har varit gynnsamt för algblomning. I och med att det är stilla väder samlas algblomningen lätt vid ytan. Då är det större risk att det når våra stränder och de som badar, säger Örjan Bäck, oceanograf på SMHI till Norrköpings tidningar.