Som tidningen har berättat, utreds nu om bassängerna vid de tre sjukhusen i Sörmland ska stängas. Bakgrunden är regionens tuffa ekonomiska situation.
Enligt den utredning som har gjorts kan omkring 90 procent av de patienter som i dag får rehabilitering eller habilitering i bassängerna erbjudas annan hjälp om bassängerna skulle stängas. För att ta reda på vilka alternativ som skulle kunna finnas för de resterande 10 procenten förlängdes utredningstiden till den 18 juni.
Men att så många som 90 procent av patienterna skulle kunna få bra vård även om sjukhusbassängerna stängdes, ifrågasätts av Henrik Viklund, som jobbar som fysioterapeut inom specialistvården och med bassängträning. Han menar att utredningen är bristfällig. Därmed får politikerna, som ska fatta det slutliga beslutet, en felaktig bild, anser han.
– Går man efter det underlaget så skulle nog jag också lägga ner bassängerna, säger Henrik Viklund.
Enligt honom används bassängerna i dag nästan bara för de patienter där det saknas andra fullgoda alternativ.
– Plockar man bort det så har vi inget annat att ersätta med, säger han.
Det kan handla om neurologiska patienter som är för svaga eller har för nedsatt rörelseförmåga för att kunna träna på land, och om ortopediska patienter som inte får belasta kroppen.
– Det handlar också om gravida med stora problem i sitt gravidförlopp, där bassängerna är det vi har för att de ska kunna få hjälp, säger Henrik Viklund.
Han delar inte utredningens slutsats att det saknas vetenskaplig evidens för bassängträning. Evidens handlar inte bara om kliniska studier, som till stor del saknas på området, utan även om beprövad erfarenhet och om patienternas egna upplevelser, påpekar han.
Henrik Viklund säger att personalen har lyft fram att många fler patienter har behov av bassängerna, men att utredarna inte tagit till sig detta.
– De har inte beaktat de synpunkter vi fört fram, säger han.
Att patienterna skulle kunna använda offentliga badhus i stället ser Henrik Viklund inte heller som ett alternativ.
– Vi har inte några andra bassänger som är anpassade till patientgrupperna, säger han.
Magnus Johansson, hälso- och sjukvårdsdirektör, vill i dagsläget inte närmare bemöta kritiken.
– Utredningen fick utökad tid just därför att det finns behov av att titta närmare på detta med vilka som kan ha fortsatt behov av bassängverksamhet, skriver han i ett mejl till tidningen.