STF Lasätter tävlar om utmärkelsen med STF Fjällstugor (totalt 44 fjällstugor) och spektakulära Treehotel i Haralds som hyr ut annorlunda boenden i talltoppar en timme från Luleå. 

Monika Crafoord hade länge varit egenföretagare inom turism- och besöksnäringen när familjens flyttlass gick från Stockholm till Lasätter för tolv år sedan.

Hon har sedan dess utvecklat företaget med vandrarhemsboende/konferensanläggning, hästverksamhet och fortsatt produktionen av fläderdryck. Samarbetet med traktens lokala företagare och föreningar lyfts fram i motiveringen till varför Lasätter nominerats till priset.

"Man måste ha en ödmjuk inställning när man flyttar till en plats där människor har bott länge. För oss är det viktigt att bli en del av bygden," sa Monika Crafoord då hon intervjuades i SN  i höstas. Hon hade då fått utmärkelsen "Årets företagare" av Kiladalens intresseförening.

I nomineringen får Lasätter uppskattning för att man sprider information om ekoturism till sina gäster och hittar kreativa lösningar för att skona miljön.

Ekoturismpriset har delats ut sedan år 2001. Prisutdelningen sker på en gala i Stockholm den 13 februari.  Tidigare pristagare är bland annat Abisko fjällstation och  Kullabergsguiderna. 

Världsnaturfondens definition av ekoturism är ett ansvarsfullt resande som hjälper till att skydda naturmiljöer och stödjer lokalbefolkningens välbefinnande.