– Man behöver en viss grundfysik, men man behöver knappast vara elitidrottare, säger Johanna Brunlöf, enhetschef på Sörmlandskustens räddningstjänst.
Behovet av deltidsbrandmän är egentligen konstant, menar hon. Alla brandstationer i området behöver minst en-två nya deltidsbrandmän om året, eftersom det alltid finns en viss ruljans på folk. Några går i pension, andra flyttar.
I Oxelösund och Gnesta är däremot behovet än mer akut. Fyra, respektive tre, saknas i nuläget på stationerna.
– Det är otroligt utvecklande. Vi har en tre veckors grundutbildning där man får lära sig allt praktiskt inom räddningstjänst. Bränder, men också sjukvård och trafikolyckor. Det är inte många jobb där man har samma utvecklingskurva i allt man får lära sig, säger Johanna Brunlöf.
I räddningstjänstens arbete ingår det att möta människor i kris. "Man blir deras trygghet", som Johanna Brunlöf säger.
– Vi söker både kvinnor och män, i olika åldrar och olika bakgrund. Vi möter hela samhället i arbetet, då är det bra om vi kan spegla samhället med, säger hon.
Som deltidsbrandman har man en annan huvudsyssla, men har beredskapsjour var tredje vecka – då kan man få åka på larm vid dygnets alla timmar. Man behöver ha en viss närhet till brandstationen – det ska ta max fem minuter från såväl hem som jobb.
För att godkännas måste man även klara ett fystest.