– Det är sju dagar i följd med snittemperaturer över noll – men max tio grader – som ska bockas av, innan den meteorologiska våren är här, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.
"Rekordlångt snötäcke – men nu kan våren vara här." Den hoppfulla formuleringen stod att läsa i SN häromdagen, när vi konstaterade att den 15 februari hade kunnat vara den första vårdagen. Då började nämligen SMHI:s sjudagarssvit i östra Sörmland hoppfullt, med vårtemperaturer tre dygn i följd – men sen blev det kallt igen.
Därmed får vi börja om med vår nedräkning, förklarar Marie Staerk:
– När den senast påbörjade sjudagarsperioden avbryts av vintertemperaturer, börjar vi helt enkelt att räkna på en ny så snart det blir noll grader igen. För östra Sörmland startade en ny beräkningsperiod den 19 februari.
När kan vi räkna med vår i östra Sörmland?
– Vårens ankomstdatum är i så fall det första dygnet av de sju, säger hon.
Sjudygnsmetoden är SMHI:s egen definition för att kunna göra jämförelser mellan olika platser. SMHI använder de här beräkningsreglerna sedan 2001. Sedan dess är den 15 februari tidigast tillåtna datum, och den 31 juli det senast möjliga datum för vårens ankomst.
Utöver SMHI:s modell delar Sverige en kalendarisk modell med de flesta andra länderna på norra halvklotet. Den säger att våren helt enkelt omfattar månaderna mars, april och maj. Oavsett definition är det mest troligt att våren når Svealand i början mars, skriver SMHI.