– Myndigheterna måste sätta ned foten, vi har medlemmar som vill ge upp. Livsmedelsproduktionen måste gå först, säger Stefan Gustavsson, vice regionordförande i LRF Sörmland.
I framtiden riskerar det att bli mindre närproducerad mat i butikerna. Lantbrukarnas riksförbund larmar om uppgivna medlemmar. I det vilttäta Sörmland förstör hjortar och vildsvin årligen odlingar för miljonbelopp – skador som lantbrukarna själva måste bekosta.
SN har tidigare berättat om Magnus och Eva Knutsson Avrén utanför Björnlunda, som årligen drabbas av viltskador, främst från kronhjort, för runt en miljon kronor.
– När jag klev ut i morse och skulle gå ut till ladugården så stod det 35 stycken och käkade på grannens gärde, sedan gick de över till vår vall, sa Magnus Avrén då.
Enligt statistik från SCB är Sörmland hårdast drabbat i landet av viltskador på jordbruk – problem som har förvärrats efter den senaste mätningen 2020.
Produkterna som påverkas mest är:
Kött, mejeriprodukter, ägg.
En stor del av Sörmlands grödor går till foder. Majoriteten av baljväxterna, men även en del av spannmålen. Utöver dessa odlas vall som blir hö och ensilage till hästar och kor. Viltskadorna påverkar både den totala mängden och kvaliteten. När vilt äter på skörden blir det större risk för mögelsporer på fodret, som gör djuren sjuka, vilket ger merkostnader för lantbrukarna.
En tredjedel av all slåttervall skadades av vilt under 2023. Nära en femtedel av ärtorna gick förlorade.
Havregryn, vetemjöl, rågmjöl, bröd och flingor.
Under 2023 skadades över 25 000 ton spannmål i Sörmland, en tiondel av den totala skörden. Sex av tio företag upplevde ett bortfall och dovhjort stod för nära hälften av skadorna. Skillnaderna mellan enskilda företag är stora. En lantbrukare som SN varit i kontakt med lade ner sin spannmålsproduktion när över häften av skörden förstördes.
Matolja, biodrivmedel.
Nära en tiondel av rapsproduktionen förlorades 2023 till viltet. Förutom till matlagning används rapsolja även som biodrivmedel.
Stefan Gustavsson framhåller att det även är en fråga om beredskap – i en krigssituation ökar vår sårbarhet om vi är beroende av importer för att täcka befolkningens matbehov. Enligt LRF är landet självförsörjande till 50 procent, att jämföra med Finlands 80 procent.
– Vi är självförsörjande på vete, socker och morötter. Så morotskakor kommer vi kunna äta, säger Stefan Gustavsson.