Äldreomsorgen anmäld till Arbetsmiljöverket – igen

Ännu en anmälan rörande äldreomsorgen i Oxelösund har nått Arbetsmiljöverket. Bland annat handlar den om hur kommunen hanterar anmälda kränkningar.

Huvudskyddsombudet på Björntorps äldreboende, Lena Karlsson-Aronsson, har för andra gången på kort tid gjort en 66A-anmälan samt kontaktat Arbetsmiljöverket. Arkivfoto

Huvudskyddsombudet på Björntorps äldreboende, Lena Karlsson-Aronsson, har för andra gången på kort tid gjort en 66A-anmälan samt kontaktat Arbetsmiljöverket. Arkivfoto

Foto: Bilbo Göransson / Mostphotos

Oxelösund2023-05-02 19:19

En 66A-anmälan har gjorts till kommunen när det gäller hur de som arbetsgivare hanterat inkommande kränkningsanmälningar inom äldreomsorgen i Oxelösunds kommun. Skyddsombudet har valt att gå vidare med ärendet till Arbetsmiljöverket.

"Nu har det varit utredningar som hanterats extremt illa. Där dom utsatta blivit ännu mer utsatta. Personen som utsatt personer för kränkningar har fått vara i tjänst under hela utredningen och då fortsatt att kränka och förtala den utsatta. De som bevittnat kränkningarna har blivit hotade och förtalade", skriver Lena Karlsson-Aronsson, huvudskyddsskyddsombud på Björntorps äldreboende, till Arbetsmiljöverket.

undefined
Lena Karlsson Aronsson arbetar som huvudskyddsombud på Björntorp. Arkivfoto

66A-anmälan motiveras här bland annat med att de inkomna kränkningsanmälningarna inte ska ha hanterats skyndsamt, objektivt eller transparent.

"Jag är skyldig som skyddsombud att signalera när det finns risk för människors liv och hälsa och dessa risker är mycket allvarliga just nu", skriver skyddsombudet.

Henny Larsson är personalchef vid Oxelösunds kommun. Hon berättar att de svarat på skyddsombudets 66A-anmälan, innan ärendet ändå gick vidare till Arbetsmiljöverket.

– Här kanske det finns saker där vi kan bli bättre som arbetsgivare. Vi gör gärna det här arbetet tillsammans med skyddsombuden, säger hon.

undefined
"Här kanske det finns saker där vi kan bli bättre som arbetsgivare", säger Oxelösunds kommuns personalchef Henny Larsson. Arkivfoto

I kommunens svar på 66A-anmälan står det bland annat att "Arbetsgivaren föreslår att HR-enheten kallar representanter för kommunens chefer och samtliga huvudskyddsombud till en workshop i syfte att identifiera utvecklingsområden och förslag på förbättringsåtgärder i hanteringen av inkomna kränkningsärenden".

Henny Larsson säger att hon inte kan gå in på vad exakt det handlar om för kränkningsanmälningar och pekar också på att det inte är själva kränkningarna det nu handlar om, utan formen för hur de utreds.

– Vi har utarbetade riktlinjer för hur kränkningsanmälningar ska hanteras, men allt kan bli bättre, fortsätter Henny Larsson.

Ovanstående är inte den enda anmälan av det här slaget som gjorts av Lena Karlsson-Aronsson i egenskap av skyddsombud på Björntorp. Nyligen skrev tidningen om en 66A-anmälan som man även då valde att gå vidare med till Arbetsmiljöverket. Då handlade det om att personalen fick reda på att antalet boende på en avdelning skulle öka, dagen innan det var ett faktum.

En så kallad 66A-anmälan är när ett skyddsombud kräver åtgärder kring arbetsmiljö eller arbetstider med stöd av arbetsmiljölagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!