Chefsflykt fortsätter i Oxelösund – oro bland personal

Chefer fortsätter fly äldreomsorgen i Oxelösund. Samtidigt vittnar personal om en tystnadskultur. "Vi som jobbar kvar mår dåligt".

Flera bland personalen på äldreboendet Björntorp vågar inte träda fram med namn eller på bild med risk för repressalier.

Flera bland personalen på äldreboendet Björntorp vågar inte träda fram med namn eller på bild med risk för repressalier.

Foto: Tommy Kägo

Oxelösund2023-01-19 04:46

Närmare femton chefer inom äldreomsorgen på Björntorp har på drygt 1,5 år slutat. Det på en enhet som enligt organisationsschemat har fjorton chefer. Chefer har kommit och gått. Konsulter har kallats in för att täcka upp chefsvakanser och sedan adios.

Chefskarusellen skapar stor oro bland personalen. 

– Så sent som för en vecka sedan sa två chefer upp sig, säger en ur personalen, som likt många andra vill vara anonym. 

undefined
På drygt 1,5 år har närmare femton chefer slutat på äldreboendet Björntorp.

Skälet till anonymiteten återkommer vi till.

– Vi som jobbar mår dåligt och får svårt att göra ett bra jobb. Det blir otydligt när chefer hela tiden byts ut, säger en annan.

– Jag är nog inne på min åttonde eller nionde chef inklusive de konsultchefer vi haft under de senaste tre åren. En kollega på en annan avdelning på Björntorp har berättat att de är inne på sin åttonde chef bara under det senaste året, säger en tredje.

– Med ständiga chefsbyten blir det ingen utveckling av verksamheten. Det här kan helt enkelt inte fortgå, säger en fjärde.

– Personalgruppen är lojal och jättebra, men hela situationen påverkar. Sjukfrånvaron ökar, säger en femte.

Kommunens senaste delårsrapport bekräftar att sjukfrånvaron ökar inom äldreomsorgen. I fjol, januari-juli, var den 11,8 procent, före pandemin var den 9,2. Sett till hela personalstyrkan inom Oxelösunds kommun är sjukfrånvaron 9,7, vilket är en liten nedgång jämfört med tidigare år. 

Vi har pratat med närmare femton anställda och tidigare anställda, chefer, sjuksköterskor och undersköterskor. Bilden är samstämmig: arbetsmiljön är undermålig och oron bland personalen stor. 

Samtidigt framkommer att en tystnadskultur breder ut sig. Personal kallas till "korrigerande" möten för hur man uppträder, saker som förmedlas till besökare ska rapporteras till högsta chef, flera upplever att man hela tiden är påpassad.

– Det upplevs som man är belagd med munkavel, samtidigt blir vi tillsagda vad vi ska säga utåt.

Det i sin tur gör att man som anställd oroas för repressalier och motarbetas, får andra arbetsuppgifter, fryses ute eller får nedlåtande kommentarer. Därför väljer alla att vara anonyma. 

Att göra sin röst hörd, tala med media ingår i våra grundlagar (tryckfrihetsförordningen, yttrandefrihetsgrundlagen). Det innebär dessutom att det är förbjudet att efterforska vem som sagt vad.

Nästa del: Professor i arbetsrätt: Vänd er till arbetsmiljöverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!