– Det känns jättetråkigt, det är många som plockar fram sina flyttkartonger nu och många vars framtidsplaner inte kommer att gå att genomföra, säger Alette Sederholm som är ordförande i föreningen Gräv ner – för markkabel i Sörmland.
Mark- och miljööverdomstolen har nu beslutat att inte medge prövningstillstånd för överklagandet av den stora kraftledning mellan Hedenlunda och SSAB i Oxelösund som Vattenfall eldistribution vill bygga.
Ett flertal markägare, bland annat de som är samlade i föreningen Gräv ner – för markkabel i Sörmland, har överklagat beslutet om att bygga luftledning i flera instanser. I stället har man förordat en markkabel, bland annat med motiveringen att det skulle bli ett betydligt mindre ingrepp på deras marker samt i den sörmländska naturen.
Nu har det hela nått vägs ände, då den högsta instansen beslutat att inte ge prövningstillstånd.
Vad gör ni nu?
– Vi kommer att samlas så fort vi kan för att se hur vi kan gå vidare, men det här är den sista instansen i Sverige, säger Alette Sederholm.
För SSAB i Oxelösund är det gladare miner. En ny kraftledning är ett måste om omställningen till att smälta järnsvamp och skrot i ljusbågsugn ska kunna bli verklighet.
– Dagens besked innebär att vi kan fortsätta våra planer för omställningen av vår verksamhet i Oxelösund genom elektrifiering till fossilfri ståltillverkning. När vi har ställt om i Oxelösund kan vi minska de svenska koldioxidutsläppen med cirka tre procent, vi behåller lokala jobb och vi hjälper våra kunder att minska sina koldioxidutsläpp, säger Johnny Sjöström som är divisionschef för SSAB Special steels, där anläggningen i Oxelösund ingår.
Vattenfall eldistribution skriver på sin hemsida att de ser domstolens beslut som något som blir vägledande praxis. Det är troligt att Hedlunda-Oxelösund inte blir den sista stora luftburna kraftledningen att byggas i Sverige de närmaste åren.
– Det här är ett viktigt beslut för SSAB och för oss, men även om man ser till hela Sveriges omställning. Domen kommer att få stor betydelse och ge vägledande praxis för framtida koncessioner. Den ökade elektrifieringen medför att vi behöver bygga ut vårt elnät med många fler ledningar och det här är en pusselbit för att skynda på utbyggnaden och klara den ökande efterfrågan på effekt, säger Mats Engstedt, chef för anläggningsinvesteringar vid Vattenfall eldistribution.