Domstolen säger ja till stora kraftledningen

Den gigantiska kraftledningen mellan Hedenlunda och Oxelösund får byggas som luftledning. Domen gick Vattenfall eldistributions väg.

Vattenfall eldistributions planerade dragning av kraftledningen mellan Hedenlunda och Oxelösund går delvis i nya, delvis i befintliga kraftledningsgator.

Vattenfall eldistributions planerade dragning av kraftledningen mellan Hedenlunda och Oxelösund går delvis i nya, delvis i befintliga kraftledningsgator.

Foto: Vattenfall eldistribution

Oxelösund2023-10-12 16:23

I flera år har det debatterats om den stora kraftledning som Vattenfall eldistribution planerar att bygga mellan Hedenlunda i Flens kommun och SSAB i Oxelösund. Energimarknadsinspektionen har redan sagt ja till att bygga två luftledningar, men beslutet överklagades bland annat av ett flertal markägare. För några veckor sedan tog mark- och miljödomstolen sig an ärendet och nu har deras dom kommit.

Domstolen avslår överklagandena och ger därmed grönt ljus för Vattenfall eldistribution att bygga två 145 kV-luftledningar.

Domstolen konstaterar att luftledningarna ofrånkomligen kommer att innebära olägenheter för miljön i omgivningarna.

"Mark- och miljödomstolen kan dock inte finna att de aktuella olägenheterna på något avgörande sätt skulle avvika från vad som normalt gäller vid byggande av luftledningar för starkström i områden med motsvarande förutsättningar" skriver de i sin dom.

Domstolen konstaterar bland annat att kostnaderna för markkabel skulle vara högre än för luftledning, men poängterar att det inte är avgörande för deras ställningstagande.

När det gäller själva dragningen av ledningen går domstolen på elnätsbolagets linje.

"Vattenfall har utrett frågan tillräckligt väl med beaktande av samtliga relevanta omständigheter och har enligt domstolens mening valt en lämplig sträckning. Det har inte framkommit att någon annan möjlig sträckning skulle ha förorsakat mindre olägenheter för miljön eller andra motstående intressen" skriver de i domen.

undefined
Alette Sederholm är ordförande i föreningen Gräv ner – för markkabel i Sörmland, som precis som namnet antyder vill att kraftledningen ska grävas ner. Arkivbild

Luftledningarna har inte varit populära bland många markägare som får dem över eller i närheten av sina marker. De har i stället förordat en markkabel, men fått kalla handen av Vattenfall.

Vattenfall eldistribution räknar med att det tar 2,5 till 3 år efter ett laga kraftvunnet beslut innan ledningen är byggd och i drift. SSAB:s omställning till att producera fossilfritt stål i Oxelösund hänger på att kraftledningen kommer på plats. Ståltillverkaren har som plan att ljusbågsugnen ska vara i drift under 2026. 

SSAB har redan fattat beslut om att investera 6,2 miljarder i sin anläggning i Oxelösund, pengar som bland annat ska gå till ljusbågsugnen.

Än är dock inte sista ordet sagt. Mark- och miljödomstolens beslut kan överklagas till Mark- och miljööverdomstolen och flera markägare har signalerat att de kommer att göra det.

undefined
Kraftledningen från Hedenlunda till Oxelösund ska förse SSAB:s ljusbågsugn med el. Arkivbild
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!