Luftledning eller markkabel? Det är den stora frågan kring den gigantiska kraftledning som planeras mellan Hedenlunda i Flens kommun och SSAB i Oxelösund. Ett flertal markägare motsätter sig den luftledning Vattenfall eldistribution vill bygga och förordar i stället en markkabel – som de anser gör ett mindre ingrepp på deras marker, naturen och landskapsbilden i stort.
För ett knappt år sedan gav Energimarknadsinspektionen klartecken för en luftledning. Det efter att ha haft ärendet på sitt bord i två år. Beslutet överklagades dock direkt till mark- och miljödomstolen. Onsdagen den 20 september tar de upp målet.
Alette Sederholm är ordförande i föreningen Gräv ner – för markkabel i Sörmland, som tidigare hette Hedox. Hon berättat att föreningen valt att avvakta med att uttala sig tills domstolsförhandlingarna är över.
Totalt är det 55 sakägare, både medlemmar i föreningen och andra, som har överklagat Energimarknadsinspektionens beslut.
Kraftledningen behövs för SSAB:s omställning. När kol och masugn ska bort ersätts det hela med en ljusbågsugn som ska smälta skrot och järnsvamp från Hybritprojektet. Men ljusbågsugnen behöver enorma mängder el, så mycket att två 130-kilovoltsledningar är tänkta att byggas.
Vattenfall eldistribution väljer att inte ställa upp på en intervju, utan skriver i ett mejl att de vill avvakta med att uttala sig.
– Vi är mitt i förhandlingar och Vattenfall eldistribution avvaktar den processen och uttalar oss inte innan dom meddelats. Det vi kan säga i övrigt att vi som praxis förordar luftledning på dessa höga spänningsnivåer, skriver pressekreteraren Carina Netterlind.
Vattenfall eldistribution räknar med att det tar 2,5 till 3 år efter ett laga kraftvunnet beslut innan ledningen är byggd och i drift. Det börjar med andra ord bli ont om tid om SSAB ska få sin el i tid. De har som plan att ljusbågsugnen ska vara i drift under 2026. I juni tog SSAB:s styrelse beslut om att investera 6,2 miljarder i sin anläggning i Oxelösund. Det handlar bland annat om just ljusbågsugnen.
– Det här är den största investering som vi gjort i Oxelösund vad jag vet. 6,2 miljarder talar egentligen för sig självt, jag har aldrig varit med om en så stor investering. För mig innebär det här att SSAB Oxelösund kommer att finnas kvar under en väldigt lång framtid, sa divisionschefen Johnny Sjöström då.
Mark- och miljödomstolens beslut kan överklagas till Mark- och miljööverdomstolen.