Elräkningen trissar upp priserna på lunchen

Den högsta elräkningen någonsin är nu verklighet för många. För Nya Källan på Jogersö innebär det att man måste höja lunchpriset.

Lasse Forslund driver restaurang Källan på Jogersö i Oxelösund samt Jönåkers golfrestaurang. Här är han i färd med att lägga upp köttfärslimpa till en av gästerna.

Lasse Forslund driver restaurang Källan på Jogersö i Oxelösund samt Jönåkers golfrestaurang. Här är han i färd med att lägga upp köttfärslimpa till en av gästerna.

Foto: Peter Alexis

Oxelösund2023-01-08 07:43

– Det är något så in i helvete högt! Och då har jag inte fått räkningen för december ännu, säger Lasse Forslund.

I dagarna dimper det som kan vara den högsta elräkningen någonsin ner hos många privatpersoner och företag – bland dem Lasse Forslund som driver restaurang Källan på Jogersö, Jönåkers golfrestaurang samt ett kafé i Linköping. Hans novemberräkning för Nya Källan låg på 45 000 kronor.

– Det var den högsta jag någonsin fått. Decemberräkningen blir inte att leka med. Jag förväntar mig inte det dubbla mot november, men att den blir högre, säger han.

Det börjar närma sig lunchtid och de första gästerna sitter redan och äter i restaurangen på Jogersö. Panerad fisk med räkröra och baconlindad köttfärslimpa står på menyn till priset av 120 kronor – men något billigare för pensionärer. Även om Nya Källan försöker spara så kommer de ökade kostnaderna i slutändan att synas på notan.

– Vi kommer att höja priset i februari, troligtvis med en 20-lapp upp mot 140 kronor, men vi får se. Det är ett vågspel, vi måste ha gäster också. Samtidigt har folk förståelse för det här. De har själva elräkningar och de har själva märkt hur priserna på matvaror gått upp.

undefined
Tidigare har elräkningen för Nya Källan legat på mellan 12 000 och 14 000 kronor, men det var innan prisökningen började, berättar Lasse Forslund.

Omsorgsfullt lägger han ner potatis och köttfärslimpa i en matlåda någon beställt. I våras gick restaurangen ut och varnade sina kunder om en förestående prishöjning. Då var det råvarupriserna som drev upp slutpriset på lunchtallriken. Sedan dess har det blivit ännu en höjning, precis som för många andra restauranger. Om de två första mestadels handlade om ökade råvarupriser blir nästa höjning för att täcka elkostnaderna.

– Jag har ett rörligt elavtal och har inte haft möjlighet att binda det – och nu är det alldeles för dyrt att binda det i alla fall. Och sedan hoppas och tror man ju alltid på att det ska vända nedåt igen.

undefined
Nya Källan på Jogersö i Oxelösund serverar bland annat lunch. Nu hoppas de på elstödet regeringen pratar om.

En som inte har rörligt elpris är Michael Wulff som driver Birgers konditori i Oxelösund och i Stenkulla i Nyköping samt Elsas café och bistro i Oxelösund.

– Vi är oerhört tacksamma över att vi har ett samköpsavtal. Sedan kommer det en tid för oss också, när det går ut, men just nu har vi samma elräkning som innan prishöjningen, säger han.

– För vår del drar bageriet på Esplanaden i Oxelösund mest el. I förhållande till försäljningen handlar det om 7-8 procent av kostnaden och det är klart att i en bransch med små marginaler kan en sådan höjning äta upp vinsten.

undefined
Michael Wulff berättar att det snarare har varit priserna på smör, mjöl och grädde som ökat mycket för Birgers konditoris del. Arkivfoto
Karta: Jogersö restaurang och konferens (Nya Källan)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!