Detta är den andra veckan som fokuserar på nykterhetskontroller under sommaren. Tidigare i juli genomfördes den första. Kustbevakningen har haft flera olika kontrollveckor den senaste tiden. De har bland annat kontrollerat förarbevis bland vattenskoterförare.
– I bästa fall så hittar vi inte någon som är onykter. Men om vi gör det anmäler vi det och då kan man få böter eller i värsta fall fängelse, säger Karin Cars, kommunikatör på Kustbevakningen.
Sjöfylleri har minskat kraftigt sedan alkoholreglerna till havs skärptes år 2010. Ett vanligt år innan pandemin kontrollerade Kustbevakningen omkring 3 500 personer per år i Sverige, varav ungefär 100 förare anmäldes för sjöfylleri. Under pandemiåren 2020 och 2021 minskade Kustbevakningens kontroller överlag.
– Sjöfylleri är inte ett jättestort problem och generellt sett har inställningen till onykterhet till sjöss ändrats de senaste tio åren. Syftet för vår del är att berätta för folk att det är viktigt att vara nykter när man kör båt, säger Karin Cars.
Liksom på land kommer kontrollerna genomföras via blåstester och i vissa fall utandningsprov. Till havs råder samma promillegräns som på land, där max 0,2 promille alkohol i blodet tillåts.
Påföljden för rattfylleri är böter eller fängelse i högst sex månader. Förare som har en promillehalt på omkring 1,0 alkohol i blodet kan dömas för grovt rattfylleri, vilket kan ge upp till två års fängelse.