Skilda reaktioner på kraftledningsdomen

Ett domstolsbeslut breder väg för en gigantisk kraftledning mellan Hedenlunda och Oxelösund. Tummen upp från ståltillverkare, Oxelösundspolitiker och Vattenfall. Tummen ner från många markägare.

Johan Lagerholm, som är ordförande LRF Södermanland samt styrelseledamot i Gräv ner, känner med många av sina medlemmar.

Johan Lagerholm, som är ordförande LRF Södermanland samt styrelseledamot i Gräv ner, känner med många av sina medlemmar.

Foto: Linus Elsinen

Oxelösund2023-10-13 18:43

Den planerade kraftledningen slutar vid SSAB i Oxelösund och det är föga förvånande här de mest positiva tongångarna hörs efter mark- och miljödomstolens dom om att avslå överklagandena.

– Med tanke på Energimarknadsinspektionens godkännande är torsdagens beslut viktigt för Sveriges omställning och konkurrenskraft. Eftersom vår industri står för höga utsläpp, är en omställning till fossilfri produktion helt nödvändig för att nå klimatmålen. Omställningen av SSAB och samhället kommer att vara krävande, skriver Johnny Sjöström, divisionschef för SSAB Special steels, i ett mejl till tidningen.

undefined
"Eftersom vår industri står för höga utsläpp, är en omställning till fossilfri produktion helt nödvändig för att nå klimatmålen" säger Johnny Sjöström, divisionschef för Special steel.

Kortfattat handlar det om att kolet i järnframställningen ska bort hos Oxelösunds största arbetsgivare. Något som även engagerar politikerna.

– Beslutet säkrar arbetstillfällen i Oxelösund för en lång till framöver. Det hjälper även till att göra Oxelösund till en hållbar och attraktiv företags- och bostadsort. Dessutom får vi ett bolag i kommunen att bli ledande på hållbar miljöteknik, skriver kommunstyrelsens ordförande Dag Bergentoft (M).

Om ståltillverkaren och den politiska ledningen i Oxelösund ser direkta vinster med kraftledningsbeslutet, låter det annorlunda från berörda delar av den sörmländska landsbygden där ledningsgatan är tänkt att gå fram.

– Jag hade hoppats att argumenten i överklagan skulle nå ända fram. Nu gjorde de inte det. Jag har än så länge bara gjort en snabbanalys av domen men jag kan konstatera att lagen inte är skriven för en markägare, utan för att en ledningsrättsägare ska kunna dra sin ledning nästan hur som helst, säger Johan Lagerholm.

undefined
Johan Lagerholm är ordförande i LRF Sörmland. Arkivbild

Han är dubbelt engagerad då han både sitter med i styrelsen för föreningen Gräv ner – för markkabel genom Sörmland och dessutom är ordförande för LRF Sörmland. Han berättar att de ska analysera domen för att sedan ta beslut om det blir en överklagan.

– Om Mark- och miljööverdomstolen ska bevilja en prövning så kräver det att det inte finns rättspraxis sedan tidigare. Det möjligheten ska vi analysera. Jag är själv inte sakägare i frågan men jag vet att det finns de som är beredda att överklaga det här i så fall.

Vattenfall eldistributions pressekreterare Carina Netterlind välkomnar domstolens beslut.

– Domstolen har fastställt att luftledning på denna sträcka är det tekniskt mest fördelaktiga valet sett till såväl tekniska som ekonomiska aspekter, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!