Från Oxelösunds kommuns sida, där de nya kraftledningarna i huvudsak är planerade i befintliga kraftledningsgator, är det positivare tongångar än på den sörmländska landsbygden.
– Genom beslutet möjliggörs att arbetstillfällen i Oxelösund säkras för lång tid framöver samt att det snabbar på den gröna omställningen, säger kommunstyrelsens avgående ordförande Catharina Fredriksson (S) till kommunens hemsida.
Hon får medhåll av kommunchefen Johan Persson som "hoppas att alla sluter upp kring beslutet och att processen fortgår enligt plan".
I begynnelsen var Oxelösunds kommun kritiska till de nya kraftledningarna som Vattenfall eldistribution ansökt om att få bygga. Då handlade det om ett första förslag där en ny ledningsgata skulle dras genom några av kommunens tilltänkta utvecklingsområden. Efter att sträckningen lagts om till de befintliga kraftledningsgatorna har det inte hörts mycket kritik mot Vattenfall eldistributions planer från kuststaden.
Efter att ha haft ärendet på sitt bord i två år offentliggjorde Energimarknadsinspektionen sitt beslut under onsdagen.
SSAB i Oxelösund, som är den i särklass största arbetsgivaren i kommunen, räknar med att ha sin ljusbågsugn i drift 2026 och kraftledningarna behöver, om tidsplanen ska hålla, vara på plats i god tid innan dess.
Ljusbågsugnen ska dels kunna smälta skrot, dels järnsvamp från Hybritprojektet.