Granskningen har gjorts av företagshälsovården, bolaget Feelgood. Utredningen är en så kallad arbetsmiljökartläggning av äldreomsorgsförvaltningens chefer och initierades efter SN:s avslöjande att många chefer slutat på kort tid inom äldreomsorgen.
I Feelgoods granskning står att utredaren tycker redovisningen "rekommenderas att hanteras konfidentiellt".
Dag Bergentoft menar att granskningen kan peka ut enskilda individer. Därför ogillar han att media fått tillgång till den.
I rapporten sägs att flera chefer nämner "rädsla och oro för att säga sin mening, hamna i onåd hos chef eller ställas utanför gruppen". Vidare nämns att kulturen bland cheferna under tid utvecklats negativt och är "präglad av kontroll", otydlig kommunikation och struktur.
– Det är högst allvarlig kritik som framkommer. Det får aldrig vara så att man ska vara rädd för att säga sin sak eller vad man tycker, säger Dag Bergentoft.
Han återkommer också till att kartläggningen visar att det pågått under längre tid och att han som kommunalråd bara varit ansvarig sedan årsskiftet.
Vad gjorde ni åt det när ni var i opposition?
– Det är lättare att göra något när man är i majoritet och därför tog vi itu med det snarast, svarar Dag Bergentoft.
Hur mycket av ansvaret anser du faller på kommunchef Johan Persson att han inte agerat?
– Jag kan inte i detalj vad som gjorts av kommunchefen innan, men han är ytterst ansvarig för tjänstemännen, svarar Dag Bergentoft och fortsätter:
– Hade han vetat tidigare hade han säkert vidtagit åtgärder. Nu fick han direktiv av oss.
Johan Persson uppger att han ser allvarligt på vad granskningen slår fast. Egna ansvaret?
– Som verksamhetsansvarig och hög chef bör man alltid värdera sitt eget agerande och det ansvar man innehar, förklarar han och fortsätter att kartläggningens resultat "stärkt" honom i de åtgärder han vidtagit under vintern och våren.
Kartläggningen visar också på en framtidstro om "märkbart bättre stämning och arbetsro" och "bra med en kommunledning som vaknat till".
– Nu ska vi se till att få rätt person på rätt plats och att arbetsledningen ska skapa tillit, säger Dag Bergentoft.
Oppositionsrådet Linus Fogel (S), som flera gånger ifrågasatt eventuell tystnadskultur, har getts möjlighet att kommentera företagshälsovårdens rapport, men inte återkommit.
Kommunens kostnad för företagshälsvårdens granskning: 140 000 kronor.