Det hänger en tavla föreställande Hjalmar Branting (S) på väggen i avgående kommunalrådet Catharina Fredrikssons (S) tjänsterum i kommunhuset i Oxelösund. På tavlan talar Sveriges första socialdemokratiska statsminister bredvid röda fanor. Efter årsskiftet tar SD, KD och L över – med Moderaterna i spetsen. Branting plockas ner och maktskiftet är ett faktum – efter 72 år av röd dominans.
– Det allra sista ska jag städa undan mellan jul och nyår. Då rensar jag ut det sista, men det är inte så mycket kvar nu. Jag har tagit bort saker bit för bit, säger Catharina Fredriksson.
När Socialdemokraterna i september förlorade valet i Oxelösund fick det genomslag på riksplanet. Men att det skulle vara valets största skräll när en av Sveriges historiskt sett rödaste kommuner fick ett borgerligt styre, det håller Catharina Fredriksson inte med om.
– Det är flera kommuner som haft väldigt långa styren, någon kommun längre än i Oxelösund, där det blev maktskifte det här valet, säger hon.
– Nej, det var inte valets största skräll, men en av de stora skrällarna. Det var ingen tillfällighet att Moderaternas partiledare Ulf Kristersson gjorde en av sina första inrikesresor hit tidigare under hösten, för att besöka kommunen där hans parti bröt majoriteten, säger Linus Fogel (S).
Själv ska han ta över som oppositionsråd när Catharina Fredriksson inte bara slutar som kommunalråd, utan även som ledamot i kommunfullmäktige. Tavlan med Hjalmar Branting får följa med honom till ett annat rum i kommunhuset, varifrån oppositionen ska ledas. En ovan situation om man är oxelösundare och socialdemokrat.
Maktskiftet har dock inte skett över en natt. Inte ens under en mandatperiod. Bit för bit har det tappats röster dels totalt i kommunen, dels i starka fästen.
Under valvakan 2018 hade den lokala S-föreningen samlats på restaurang Läget. När siffrorna för valdistriktet Frösäng kom in kändes det som något gick sönder bland dem som samlats runt Catharina Fredrikssons läsplatta.
På fyra år hade stödet i Frösäng gått från 51,95 procent till 44,37 procent. Till valet 2022 fortsatte tappet här till 39,21 procent. För hela Oxelösund minskade stödet för de lokala socialdemokraterna från 39,03 till 32,08 procent. Samtidigt har inte alls lika många oxelösundare övergett partiet. Kuststaden röstade i större utsträckning på Socialdemokraterna i riksdag och region, än i kommunvalet.
En annan bärande faktor är SD:s intåg. Sverigedemokraterna blev tredje största parti i Oxelösund och släpptes in i stugvärmen av M, KD och L – varpå Centerpartiet valde att lämna sina Allianskollegor.
Valanalysen är inte klar, men partiets två ledande politiker under de här åren har sina teorier.
– Vi behöver vara ute och synas mer och träffa folk. Det har den tidigare oppositionen varit duktig på. De fick också debatten kring restaurang Läget och båtavgifterna. Samtidigt har det varit en del massmedial uppmärksamhet kring bygglov för en av våra företrädare samt flera uteslutningsärenden, säger Linus Fogel.
Restaurang Läget var en fråga som den tidigare oppositionen bet sig fast vid. Beslutet att med kommunens pengar bygga en ny restaurang för över 20 miljoner kronor gillades inte av alla oxelösundare.
Bygglovsärendet handlar inte om vem som helst, utan om miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Tommy Karlsson (S). Det berörde en pool som hade byggts på kommunens mark för många år sedan. När ärendet bubblade upp till ytan beslutade ändå kommunen att den skulle få vara kvar.
Uteslutningsärendena rörde flera tunga lokala socialdemokrater som tjänstgjort länge i partiet. Mayvor Lundberg har erhållit partiets Tage Erlander-medalj för lång och trogen tjänst och har varit kommunfullmäktiges ordförande i 22 år. Tillsammans med Birger Svensson, Ann Svensson och Evert Melander gick hon emot en omröstning på ett S-medlemsmöte i kuststaden, om vilka som skulle representera partiet i kyrkan och valde istället sig själva.
Efterspelet blev infekterat och slutade med något för partiet så ovanligt som uteslutningar.
På frågan om de här sakerna kan ha retat upp oxelösundarna hummar Linus Fogel medhållande.
– Det kan säkert ha påverkat valresultatet, säger Catharina Fredriksson.
Längst ner i högarna i tjänsterummet har hon hittat dokument från 1990-talet.
– Jag började med lokalpolitik 1994, när jag var 29 år gammal. Det här är halva mitt liv.