Nya planen: 182 vindkraftverk – på 335 meter

Vindkraftplanerna utanför Oxelösund har krympt – men parken är fortfarande gigantisk. Nu får allmänheten säga sitt.

Bildmontage på hur 270 meter höga vindkraftverk två mil ut till havs skulle se ut från Oxelösunds hamn. Enligt de nuvarande planerna kan verken dock bli högre – och hamna närmare fastlandet.

Bildmontage på hur 270 meter höga vindkraftverk två mil ut till havs skulle se ut från Oxelösunds hamn. Enligt de nuvarande planerna kan verken dock bli högre – och hamna närmare fastlandet.

Foto: ofshore Svea vind

Oxelösund2022-11-15 11:43

– Vi har gjort en del förändringar. Det vi nu tänker oss är 182 vindkraftverk med en maxhöjd på 335 meter, säger Per Edström som är teknisk chef och projektledare vid Svea vind offshore.

Det handlar inte om något jätteminskning av maxhöjden av verken, som har varit satt till 350 meter. Tidigare har man pratat om att det maximalt skulle kunna handla om 198 vindkraftverk, men nu är antalet alltså nere på 182 stycken.

Tidningen har under flera år skrivit om planerna på en gigantisk vindkraftpark vid Långgrund ett och två som ligger dryga 1,6 mil utanför Oxelösunds fastland. Svea vind offshores planerade park är dock så stor att den även kommer att märkas från Nyköpings och Trosas skärgårdar – havshorisonten kommer att förändras under lång framtid.

Vindkraftparken kommer ännu närmare de norra delarna av Östgötakusten. I sitt tidigare utförande skulle den ha kunnat producera cirka 15 TWh el. Nu handlar det om 13,6 TWh per år, vilket är knappt en tiondel av dagens svenska konsumtion.

– Sänkningen av höjden har vi kommit fram till efter en nära dialog med berörda flygplatser. Det minskade antalet kommer efter en riskanalys. Vi har bland annat arbetat med Sjöfartsverket, Oxelösunds hamn och Båtunionen, säger Per Edström.

undefined
"Vi planerar att skicka in vår ansökan till mark- och miljödomstolen innan sommaren" säger Per Edström, teknisk chef och projektledare vid Svea vind offshore.

– För det andra har vi genomfört ett omfattande fågelstudieprogram och när de resultaten tolkats har det lett till att vi minskat antalet verk, fortsätter han.

För en tid sedan gick en inbjudan till samråd ut till berörda privatpersoner och företag, myndigheter och organisationer.

Samråden genomförs söndagen 5 februari i Tystberga bygdegård med två pass 12–14 och 15–17. Måndagen 6 februari sker ett samråd på Koordinaten i Oxelösund klockan 17–20. Utöver dessa sker ett digitalt samråd måndagen 6 februari klockan 10– 12.

– Vi kommer att ha samråd och sedan planerar vi att skicka in vår ansökan till mark- och miljödomstolen innan sommaren. Det handlar om att söka tillstånd för miljöfarlig verksamhet och vattenverksamhet, säger Per Edström.

undefined
Det är ingen liten anläggning som planeras utanför Oxelösund, Nyköping och Trosas skärgårdar. Enligt den nuvarande planen kan verken ha en maxhöjd på 335 meter. Grafiken visar ett exempel med något lägre verk.

Den nya regeringen har en annan syn på havsbaserad vindkraft bland annat när det gäller att bygga ut stamnätet ut i Östersjön. Hur påverkas det här projektet av det?

– Så är det, men vi har alltid räknat med att vi själva måste stå för anslutningen in till land på egen bekostnad. Det hade dock varit fantastiskt om möjligheten uppstått.

Har förutsättningarna för den här vindkraftparken blivit bättre eller sämre efter regeringsskiftet?

– Jag tycker inte att det påverkar speciellt mycket. Däremot är det väldigt viktigt att ha kommunerna med sig.

undefined
Såhär långt från land planeras vindkraftparken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!