Personal på äldreboendet: "Vi skrek efter hjälp"

Bristerna i omvårdnaden berodde på för låg bemanning. Det menar delar av den personal som förflyttats från den kritiserade avdelningen på Björntorp. "Vi skrek oss hesa efter hjälp", säger de.

"Vi skrek oss hesa efter hjälp. Ingenting hände", berättar medarbetare på den kritiserade avdelningen på Björntorp (genrebild).

"Vi skrek oss hesa efter hjälp. Ingenting hände", berättar medarbetare på den kritiserade avdelningen på Björntorp (genrebild).

Foto: Mostphotos

Oxelösund2022-07-12 04:55

De boende fick inte duscha i den utsträckning de ska och rummen städades inte tillräckligt ofta. Lex Sarah-utredningen om situationen på avdelningen Holmen på Björntorps äldreboende slog fast att bristerna i omvårdnaden funnits där i åratal.

Enligt utredningen bidrog en "kultur av ansvarslöshet" i arbetsgruppen till de allvarliga missförhållandena – och kommunens svar blev att förflytta sju av de tio anställda.

– Det känns så fruktansvärt orättvist, berättar de förflyttade medarbetare som tidningen har varit i kontakt med.

Medarbetarnas samstämmiga bild är att bemanningen på avdelningen har varit för låg. Många av de boende – upp mot 80 procent – kräver dubbelbemanning. Det krävs alltså två personal för att till exempel klara av ett toalettbesök.

Under såväl dag- som kvällstid har bemanningen uppgått till tre personer.

– Under flera år har vi skrikit oss hesa om att det inte går och förklarat att vi måste ha hjälp. Ingenting har hänt, berättar de.

Enligt medarbetarna är den ansträngda situationen på Holmen känd hos alla som jobbar på Björntorp. När någon på Holmen har varit sjuk har ibland personal från en annan avdelning hoppat in som vikarie. Ofta har vikarierna förklarat att de inte förstår hur den ordinarie personalen orkar.

Det har vi inte gjort, förklarar ett par av medarbetarna.

– Jag gick in i väggen och var sjukskriven under en ganska lång period. Jag har gett 100 procent för de boende. Det så fruktansvärt orättvist att de lägger all skuld på oss.

En tredje medarbetare berättar hur den orimliga arbetssituationen har lett till övertid, som personen aldrig har begärt ersättning för.

– Jag har ofta börjat en halvtimma tidigare och stannat kvar en timma efter arbetstidens slut. Bara för att hinna med.

Enligt Lex Sarah-utredningen har det vuxit fram en tystnadskultur på arbetsplatsen, där medarbetare tiger om missförhållanden för att skydda kollegor i stället för att slå larm.

– Jag förstår verkligen inte vad de menar. Vi har som sagt skrikit oss hesa om att arbetsbelastningen har varit för stor i minst tre år. Vi har protesterat, inte varit tysta.

undefined
Kristina Tercero, chef för äldreomsorgen i Oxelösund, tillbakavisar uppgifterna att underbemanning ligger bakom problemen.

Ett par av medarbetarna misstänker att det verkliga motivet bakom beslutet att förflytta personalen är att kommunen försöker skylla ifrån sig. I stället för att ta ansvar för att äldreomsorgen är underbemannad, skyller man på personalen som sliter för att omvårdnaden ska fungera.

– Vi brukar få höra att det ska satsas på äldreomsorgen. Jag har aldrig sett dessa satsningar, säger en medarbetare.

Efter det att medarbetarna tvingats byta arbetsplats har ett par av dem varit tillbaka på Holmen på besök. Enligt dem fungerar inte avdelningen.

– För de boende är det en stor omställning att få ny personal. Det gör mig ont i hjärtat att höra hur det är på avdelningen i dag.

Kristina Tercero, chef för äldreomsorgen i Oxelösunds kommun, har tidigare sagt till tidningen att "avdelningen nu är på rätt väg". 

Vad säger du om att personalen anser att de bristerna på avdelningen förorsakats av personalbrist?

– Det som inträffat på Holmen beror inte på neddragning av resurser. Det är samma bemanning nu som tidigare. Däremot har det som Lex Sarah-utredningen samt arbetsmiljöutredningen påvisat varit omfattande brister i följsamhet av befintliga processer och arbetsrutiner, svarar hon i ett mejl till tidningen. 

Ärendet avslutat på IVO

Oxelösunds kommun gjorde en Lex Sarah-anmälan om allvarliga missförhållanden på Holmen den 23 juni. Anmälan och Lex-Sarah-utredningen skickades till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Den 8 juli meddelade IVO att man inte vidtar några åtgärder med anledning av det inträffade. De åtgärder som kommunen vidtaget och planerar att vidta – bland annat förflyttning av sju anställda – ansågs tillräckliga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!