I tisdags anlände det ryska fartyget Nephrite till Oxelösunds skärgård och nu har det lagt till i Oxelösunds hamn. Något som inte är helt okontroversiellt. Bland annat har en hamnanställd sagt till tidningen att denne tycker att det känns väldigt olustigt att arbeta med ryskt gods och ryska fartyg. Det på grund av den ryska militären fullskaliga invasion av Ukraina och de efterföljande sanktionerna och bojkotterna.
– Det här är en exceptionell situation när Ryssland har anfallit Ukraina och mer eller mindre hotar EU med kärnvapen. Det känns jättefel allting, säger hamnarbetaren som vill vara anonym.
Enligt Oxelösunds hamns vd Douglas Heilborn har det gått att få ihop hamnarbetare som kan arbeta med fartyget och lossa aluminiumlasten.
– Absolut, jag tror att vi har allt under kontroll, säger han.
Nu har Oxelösunds hamn beslutat sig för att skänka en del av de pengar man tjänar på arbetet med det ryska fartyget till humanitära hjälpinsatser.
– Vi har tagit ett beslut att skänka en del av faktureringen till båten i bidrag till Ukraina. Det blir cirka 300 000 kronor som vi ska ge till en hjälporganisation, säger Oxelösunds hamns vd Douglas Heilborn.
– Det känns rätt. Jag tror att det här signalerar till personalen, att även om vi nu har skyldighet att ta hand om båten eftersom vi är en allmän hamn, så går en del av faktureringen till hjälpinsatser. På det viset kan vi bidra direkt till humanitär hjälp i ett svårt och komplicerat läge, där vi ändå måste hantera fartyget, fortsätter Heilborn.
Vilken hjälporganisation som ska få pengarna är inte beslutat ännu.
Hamnarbetareförbundet har varslat om blockad mot ryska fartyg och ryskt gods från den 28 mars. Transportarbetareförbundet, som organiserar de flesta hamnarbetare i Oxelösund, avvaktar med ett sådant beslut. De vill i stället, precis som branschorganisationen Svenska hamnar, att regeringen eller EU ska fatta beslut om en eventuell blockad.
Heilborn har tidigare påpekat att arbetsgivaren vill samma sak som de bägge fackförbunden, men att beslutet bör tas av regeringen – eller allra helst på EU-nivå.
– Vi väntar på, och förväntar oss, gemensamma regler från EU. Gemensamma regler för hela EU blir effektivt och slår brett, säger han.
Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill inte invänta EU utan vill införa ett stopp för ryska fartyg i svenska hamnar.