Sjömanskrogen öppnar igen – i en oviss tid

Oxelö krog vaknar igen. Det är nya ansikten i köket och bakom disken – men öppnandet blir inte den "stora happening" som de först tänkt.

Thord Lindé försöker få in snitsen på surdegsfrallorna innan säsongen börjar.

Thord Lindé försöker få in snitsen på surdegsfrallorna innan säsongen börjar.

Foto: Peter Alexis

Oxelösund2020-05-03 20:44

Det står ett par nya, inplastade glassfrysar på trädäcket mellan den gamla sjömanskrogen och den betydligt nyare glasskiosken. Några elektriker har parkerat sin bil uppe på grusplanen vid dansbanan och börjat arbetet med att dra om elen. Inne i det lilla köket står Thord Lindé och bakar surdegsbröd. Han har mest gjort limpor förut – men nu är det kaféfrallor som han behöver öva sig att få in snitsen på. Tillsammans med Maria Lindé har han tagit över driften av Oxelö krog sedan årsskiftet och snart närmar sig säsongspremiären.

– Vi funderar på hur vi ska göra det här på ett bra sätt. Öppnandet blir inte den stora happening som vi hade tänkt oss, säger Maria Lindé.

Den anrika sjömanskrogen är ett av Sörmlands mer kända kaféer och nu var det tänkt att den, efter flera somrar med sporadiska öppettider, skulle komma igång ordentligt. Sedan kom coronaviruset.

– Det kommer inte att vara någon servering inomhus till en början. Vi får ha allt i mindre skala än vad vi tänkt, åtminstone till en början. Vi kommer att sköta det mesta från glasskiosken och gå runt och hälla upp kaffe vid borden. Vi har ju ett stort område, så det går verkligen att sprida ut folk, fortsätter Maria Lindé.

De två Solnaborna har gott hopp, trots att många kaféer och restauranger hör till de företag som drabbats hårdast när folk anpassar sina vanor för att minska sittspridningen. De berättar att de fått ett varmt välkomnande av oxelösundarna.

– Vi får frågor om när vi tänker öppna. Det verkar som att det här är efterlängtat. Det är helt underbart att vi får vara med och förvalta det här, säger Maria Lindé.

Nu är det mycket städning och andra förberedelser inför öppnandet. De har luskat lite kring vad för bakverk som serverats här genom åren och bland annat hittat ett recept på toscatårta som gjordes här för några generationer sedan. Några ungdomar från staden har hört av sig och anmält intresse att sommarjobba här och Lindé hoppas att de ska kunna anställa några av dem.

– Men vi måste kolla läget hela tiden och se hur covid-19 utvecklar sig, säger Thord Lindé.

De två när ett intresse för historia - och passande nog 1700-talet i synnerhet. Thord brukar spela Bellmanvisor och planerar att göra det även här.

– Vi ska satsa en del på kultur. Tanken är att vi ska ha en Bellmandag här den 25 juli. Den hoppas vi kunna genomföra, säger han.

Karta: Oxelö Krog
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!