SSAB firar stålet som håller Oxelösundsfabriken vid liv

Samtidigt som stålet Hardox fyller 50 år öppnar SSAB Oxelösundsfabriken för familjer och anhöriga. För första gången på sju år.

Besökarna bjuds på korvar som grillas över ett "ämne" som kom från SSAB:s stålproduktion.

Besökarna bjuds på korvar som grillas över ett "ämne" som kom från SSAB:s stålproduktion.

Foto: Isak Dahl

Oxelösund2024-09-07 20:03

Maskiner står uppställda utanför tältet, där jippon som bollkastning och minigolf arrangeras för de minsta. Utanför bjuds på korv som grillats över ett "ämne" från stålproduktionen.

– De smakar helt okej, säger Rickard Frank, som är på plats tillsammans med dotter Lo Frank, 4 – som besökare mammas arbetsplats för första gången.

undefined
"Det är speciellt att SSAB ställer upp med det här. Senast vi var här var 2017", säger Rickard Frank, med dottern Lo Frank, 4, som får besöka mammas jobb på Hardoxavdelningen för första gången.

Det är möjligheten att komma in i fabriken som är den största sevärdheten. SSAB:s produktionsanläggning är normalt inte möjlig att besöka, ens för anhöriga till personalen.

– Det är många som jobbar här som egentligen skulle vilja visa upp vad de gör. Men vi värnar om säkerheten och kan inte ta emot besök av anhöriga. Senast vi hade ett sådant här evenemang var 2017, säger Karin Palmqvist, plats- och produktionschef för SSAB i Oxelösund sedan i somras. 

undefined
"Vi känner av att det varit en sämre konjunktur framför allt i Europa. Men för oss i Oxelösund har det varit bra att andra delar världen gått bra", säger Karin Palmqvist.

Att familjedagarna arrangeras i år beror på att slitstålet Hardox fyller 50. För de som arbetar på Oxelösundsfabriken är det något att fira.  

Det hela började under varvsindustrins nedgång, 1974, då det behövdes något nytt. Det var då någon på SSAB:s utvecklingsavdelning födde idén.

– Att skapa ett hårt slitstål som samtidigt var tillräckligt segt för att kunna forma. Det gör det möjligt att tillverka slitstarka maskindelar med mindre material, säger Helena af Sandeberg  SSAB:s marknadschef.

undefined
"Prisnivåerna har hållit sig på en stabil nivå. Vi känner av att marknaden är tuffare framför allt i Europa. Men vi i Oxelösund levererar stål över hela världen och har märkt en ökad försäljning på andra marknader som kompenserar", säger SSAB:s marknadsansvarig Helena af Sandeberg.

Det fabriken producerar mest av idag är råmaterial till tunga maskindelar, som skopor och flak. Där gruvor och dagbrott står för den största efterfrågan.

– Och det går åt mycket slitplåt i gruvindustrin, säger Helena af Sandeberg, som berättar att SSAB idag dominerar världsmarknaden inom segmentet, tack vare Hardox. 

undefined
”Vi har inte hunnit åka några turer än utan sitter bara här och pratar”, säger Seina Johansson, 32, som bor i Oxelösund. Hon har tagit med sig vännen Lisa Darius, som bor i Nyköping. De båda är studenterna och kommer från Japan men lärde känna varandra i Sverige.

Hardox egenskaper gör att det behövs mindre stål än vad som annars krävts för att göra lika slitstarka maskindelar. Det sänker kostnader för transport och drivmedel och är positivt för klimatet. 

 – Eftersom maskiner tillverkade av Hardox håller längre och drar mindre bränsle är det även viktigt i den fossilfria omställningen. Från slutat av 2026 kommer vi med, vår nya ljusbågsugn, kunna tillverka stål, i stort sett utan koldioxid-utsläpp. Det kommer påverka Sveriges utsläpp mycket, säger Karin Palmqvist.

Förutom att Hardox-stålet är väldigt rent beror dess egenskaper på härdningsprocessen som sker inne på SSAB-fabriken. Exakt hur är en affärshemlighet, enligt Helena af Sandeberg, och Karin Palmqvist.

– Men det är något som våra konkurrenter ännu inte lyckats kopiera. Även om de försökt, säger Helena af Sandeberg.

undefined
Alvin Alvlind, 8, besöker pappa Lars Alvlind på jobbet för första gången: "Det häftigtaste var nog att se när de valsade plåten", säger han.
undefined
Oxelösundsfabrikens platschef Karin Palmqvist och SSAB:s marknadsansvarig Helena af Sandeberg är på plats under SSAB:s familjedagar.
undefined
Hjullastare levererar "ämne" från stålproduktionen till korvgrillen.
undefined
"Dagen har varit bra. Det har varit ett bra flöde med mycket folk och många kända ansikten" säger Rickhard Ejemar Axelsson som grillar korv tillsammans med Andreas Karlsberg från Restaurang Järngrytan.
undefined
"Det har varit en bra dag", säger Sara Eriksson, som jobbar på transporten och visar upp tunga fordon på SSAB:s familjedagar.
undefined
Suad Semiz arbetar på SSAB:s interna deltidsbrandkår. "Jag jobbar på koksverket men rycker ut vid larm. Precis som en deltidsbrandmän men jag är på jobbet. Det kan vara allt från sjuklarm till sanering och bränder."
undefined
Under familjedagarna får besökarna prova på att släcka bränder. Suad Semiz, som arbetar på SSAB:s interna deltidsbrandkår, visar hur man gör.
undefined
Astrid Karlsson Klangeryd, 8, besöker pappa Markus Karlsson på jobbet. SSAB har använt Hardoxstålet för att tillverka ett klassiskt bollkastningsplank – inspirerat av Lilla sportspegeln.
undefined
Pyear Andersson besöker pappa Rickard Andersson på jobbet: ”Det är inte första gången jag är här, men förra gången var jag kanske fem år. Så jag minns inte så mycket”, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!