Statsminister Ulf Kristersson, Johnny Sjöström, divisionschef för Special steels, och SSAB:s vd Martin Lindqvist skyfflar fossilfria järnsvamp-pellets upp på ett transportband – och därmed har SSAB Oxelösunds jättesatsning startat på allvar. Snön yr och det blåser in en bitande vind under byggstarten av ljusbågsugnen.
– Det här är ett väldigt stort steg. Det är otroligt viktigt för klimatet, men framförallt viktigt för våra kunder som ska använda det här stålet för att vara konkurrenskraftiga på en global marknad, säger Martin Lindqvist.
Tror du att det här kommer att vara klart i tid?
– Det tror jag. Det måste vara klart i tid. Marknaden finns där nu och vi har ett stort behov av att få bort koldioxidutsläpp.
Det är andra gången på ett år statsminister Ulf Kristersson besöker Oxelösund och SSAB.
– Nu är den här branschen en del i klimatomställningen. Det är inte självklart, det såg inte alla komma. Det gamla blir också det nya och vi vill vara ledande en gång till. Det här är klimatomställning i praktiken. Alla pratar om klimatomställning, det här är att göra klimatomställning, säger Ulf Kristersson.
Är det här rätt väg att gå för svensk industri – att satsa på det här?
– Jag är ingen expert på varje investering som görs, men jag skulle säga att den här sortens investeringar som görs är dubbelt viktiga för Sverige. Bara den här investeringen kan ta bort tre procent av Sveriges samlade klimatutsläpp. Det är ett av många beslut som måste tas för att vi ska bli klimatneutrala i Sverige.
– Men det är också ett viktigt steg i svensk konkurrenskraft, att vi ska fortsätta att vara världsledande på marknaden. Då måste man fatta beslut som gör att man ligger före andra konkurrenter. Det tror jag att det här har goda förutsättningar att göra.
6,2 miljarder satsas nu i Oxelösund. I ljusbågsugnen ska skrot och järnsvamp från Hybritprojektet smältas. En tid kommer båda produktionssätten att pågå parallellt, men SSAB har sagt att masugnar och koksverk ska fasas ut som en del av ståltillverkarens omställning mot att bli fossilfria.
Tidsplanen för ljusbågsugnen är att den ska vara klar under sista kvartalet 2026. Då krävs dock bland annat mängder av fossilfri el – och en kraftledning som förser ljusbågsugnen med det.