Oxelösund har lägst företagsamhet i Sverige

Få sörmlänningar driver egna företag - och mest sällsynt är det bland oxelösundarna. Ingen annan kommun i Sverige har så låg andel företagare.

Många oxelösundare har genom åren kunnat hitta en säker inkomstkälla hos SSAB. Något som troligtvis påverkat att det är så pass liten del av invånarna som startar egna företag.

Många oxelösundare har genom åren kunnat hitta en säker inkomstkälla hos SSAB. Något som troligtvis påverkat att det är så pass liten del av invånarna som startar egna företag.

Foto: Magnus Grimstedt/Arkivbild/Ernst Henry Photography

Oxelösunds kommun2020-03-13 06:43

Oxelösund, Filipstad och Surahammar. Danderyd, Lidingö och Åre. Så ser botten och toppen ut när Sveriges kommuner rankas utefter andel av befolkningen som driver företag. Organisationen Svenskt näringsliv gör årligen en undersökning där de tittar på hur det ser ut med företagsamheten i Sverige.

Enligt den färska undersökningen är oxelösundarna minst företagsamma i Sverige. 6,3 procent av befolkningen räknas som företagsam. I undersökningen har man då tittat på vilka som har en F-skattsedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag, eller är vd eller ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag.

Det är inget nytt att Oxelösund brukar hamna långt ner på sådana här undersökningar. Med SSAB som en stor, dominerande arbetsgivare på orten, har det funnits gott om möjligheter att bli anställd i stället för att driva ett eget företag.

– Överlag är det så att om det finns en stor arbetsgivare i en liten kommun så finns det inte samma incitament till att starta företag. Man har sett i andra kommuner när en stor arbetsgivare lägger ner - då blir det en trigger som gör att det startas fler nya företag, säger Sofia Sjöström som är regionchef på Svenskt näringsliv i Södermanland.

Å andra sidan pekar hon på att SSAB – eller andra stora företags dominans – även kan leda till fler företag.

– Det finns möjligheter för underleverantörer till stora företag på sådana orter. Men det vi ser är att om det finns en trygghet i att bli anställd är det många som väljer den först, fortsätter Sjöström.

Även Sörmland som helhet har låg företagsamhet. Här är andelen 10,5 procent jämfört med riksgenomsnittet på 12,5 procent. Här ligger Gnesta, 15,5 procent, och Trosa, 15,2 procent, i topp.

Oxelösund är dock den kommun där företagsamheten ökar mest i Sörmland, om än med blygsamma 0,3 procent. En sak som oroar Sofia Sjöström är att andelen unga som satsar på egna företag är så låg i dels Oxelösund, 2,6 procent, och i Sörmland, 4 procent. När det gäller län är det bara i Östergötland som en mindre andel av befolkningen mellan 16 och 34 år som driver företag.

– Många företag står inför en generationsväxling och om de yngre inte vill ta över kanske ett bra företag som går med vinst måste läggas ner. Jag tror att sörmlänningarna behöver bättre självförtroende. Det finns goda förutsättningar för att driva företag här, inte minst med tanke på läget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!