– Känslomässigt är det fruktansvärt, säger Christina Sundqvist.
Hon ser ut över det lilla dämmet och de tre dammluckorna som reglerar utloppet från Båven. Sedan hon var liten och växte upp på gården i Sibro har hon sett vattenspegeln där det finns en liten brygga med roddbåt förtöjd.
– En fiskvandringsled är vi inte emot alls, säger Torsten Andersson som växte upp går gården på andra sidan vattnet.
Men de har kraftigt vänt sig mot det förslag på förändring som Nyköpings kommun har presenterat. I stället för en rejäl vattenspegel skulle det bli en slingrande å.
– Men vid torra perioder riskerar ån att torrläggas, det skulle innebära en miljökatastrof. Det hände när de byggde om här tidigare och då dog många musslor, berättar Torsten Andersson.
Just den tjockskaliga målarmusslan är en av de känsliga arterna som är viktig att bevara. Men den behöver inte bara tillräckligt med vatten. Den är också beroende av värdfisken stensimpan som i sin tur behöver kunna vandra upp och ner mellan sjöarna.
När länsstyrelsen gav kommunen ett föreläggande att antingen ta bort dammen eller förändra den så att fiskar kan simma upp och ner mellan sjöarna anlitade kommunen en konsult. Men resultatet var alltså inget som de boende kring dammen gillade.
Det gjorde inte länsstyrelsen heller och därför vill kommunen dra tillbaka sitt förslag. Det är goda nyheter för grannarna vid Sibro.
– Det låter jättebra, vi brukar ju bada här och använda båten, säger Inga-Britt Andersson, gift med Torsten och numera boende en bit bort, men fortfarande lantbrukare på fastigheten intill Sibro.
– Jag ryser på hela kroppen, säger Christina Sundqvist.
Utsikten över vattenspegeln betyder mycket för dem, men de oroar sig också för att vass och annat skräp ska fastna i stenarna längs med den slingrande ån.
– Det kommer att ligga kvar där och förmultna och vem ska ta hand om det, frågar sig Lennart Sundqvist, gift med Christina.
Men det finns många olika intressen när det gäller dammen vid Sibro och Torsten Andersson konstaterar att det kanske är omöjligt att göra alla nöjda. Intill Båven finns markägare som riskerar att förlora mark om vattennivån i Båven höjs delar av året och som har krävt flera miljoner i ersättning av kommunen om förslaget skulle bli verklighet. På måndag beslutar kommunstyrelsen i Nyköping om tillbakadragandet av förslaget.