Var femte skolbänk tom på LBS – rektorn: "Vi är inte oroliga"

Intresset för att läsa ett estetiskt program i Nyköping varierar. Medan Gripenskolan pausar sitt, fyller LBS kreativa gymnasium tillräckligt med platser för att vara "stabila", enligt rektorn. Trots att var femte plats är ledig.

"Vi konkurrerar inte om samma typ av ungdomar", säger rektor Therese Sjöberg, här till höger om biträdande rektor Mari Strid, om vad hon menar är en skillnad mellan LBS och Gripen.

"Vi konkurrerar inte om samma typ av ungdomar", säger rektor Therese Sjöberg, här till höger om biträdande rektor Mari Strid, om vad hon menar är en skillnad mellan LBS och Gripen.

Foto: Magnus Grimstedt

Skola och utbildning2024-06-04 06:33

Nyheten i korthet

  • Trots tomma platser i LBS kreativa gymnasium i Nyköping, är rektor Therese Sjöberg inte orolig. Hon tror att skolan håller en stabil position och ser en ökning för intresset av det estetiska programmet.
  • De mest populära programmen på LBS är bild och formgivning samt musikproduktion. Medan Gripenskolan fokuserar på ett specifikt instrument eller sång, lägger LBS fokus på att utveckla kunskaperna i musikproduktion.
  • Två elever från musikproduktionsprogrammet, Vincent Gustafsson och Connor Kelly, ser fram emot att ta studenten och planerar att arrangera en festival för Nyköpingsborna i framtiden.

Tidigare har tidningen rapporterat om att den kommunala gymnasieskolan Gripen i Nyköping pausar sitt estetiska program på grund av för få sökande. På LBS kreativa gymnasium fyller de inte heller platserna, men de ser att intresset har ökat.

På skolan finns tre estetiska program och det som går bäst sett till antal ansökningar är bild och form. År 2022 och 2023 fylldes alla de 31 platserna.

För estetik och media sökte år 2022 nio ungdomar till totalt 76 studieplatser. År 2023 drog skolan ner antalet platser till 20, det året sökte endast åtta.

undefined
"Vi konkurrerar inte om samma typ av ungdomar", säger rektor Therese Sjöberg, här till höger om biträdande rektor Mari Strid, om vad hon menar är en skillnad mellan LBS och Gripen.

En trendbrytare är musikprogrammet, som år 2022 hade åtta sökande till 30 platser, men som inför 2023 vände till 15 sökande.

Även höstterminen väntas dra igång med en hel del tomma skolbänkar på LBS, majoriteten i de estetiska programmen. Men det är ingenting som oroar Therese Sjöberg:

– Vi har lediga platser men sett till vår utbildning så påverkar det inte oss, ligger vi runt 200 elever så erbjuder vi fortsatt kvalitativ utbildning som vi kan driva under många års tid. Vi är inte oroliga och håller oss fortsatt stabila, säger hon.

Skolan har idag strax under 200 elever, men kapacitet att ta emot 250.

undefined
Fullt fokus, det är mycket att hålla reda på för att det ska bli rätt och låta bra.

Från ett av rummen går att höra bandet Kents låt "Pärlor" som några elever övar på, i ett annat sitter några från grafisk design och pillar med sina arbeten.

Susanna Eriksson jobbar som lärare på programmet musikproduktion och tror att det varierande intresset för att läsa ett estetiskt program kan bero på flera saker. Det kan vara föräldrar som hindrar, att man oroar sig för att inte få jobb efter studenten eller att utbildningen inte erbjuder det som man efterfrågar.

På LBS ligger fokus på att producera musik, medan Gripenskolan fokuserar på ett valt instrument eller sång. 

– Det har blivit så tillgängligt de senaste åren, att man hemma på kammaren på ett enkelt sätt kan skapa musik själv, du behöver bara en dator, säger Susanna Eriksson.

Rektor Therese Sjöberg fyller i:

– Vi konkurrerar inte om samma typ av ungdomar. 

undefined
Connor Kelly tillsammans med Markus Svensson och Vincent Gustafsson. De övar på låten "Pärlor".

Vincent Gustafsson och Connor Kelly är två elever som snart tar studenten från programmet musikproduktion. Vincent Gustafsson fick tips från sin studie- och yrkesvägledare om linjen medan Connor Kelly redan hade bestämt sig för vad han ville gå. 

Nationellt varierar intresset för att läsa en kreativ utbildning i Sverige. Statistik från Skolverket visar att inför läsåret 2022 ansökte totalt 8 019 personer till en estetisk inriktning, för att inför 2023 minska till 7 866 personer.

– Det är såklart synd, de estetiska linjerna är kultur och det är viktigt att man har, säger Vincent Gustafsson. 

undefined
Susanna Eriksson jobbar som lärare på musikproduktion. Hon repar tillsammans med eleverna som ska uppträda under Kulturnatten.
undefined
Amanda Hägg, Tova Engström, Elias Blom, Susanna Eriksson, Connor Kelly, William Lantz, Markus Svensson och Vincent Gustafsson.

De två killarna ser fram emot att snart ta studenten, men tycker samtidigt att det känns lite sorgligt. Musiken har en stor roll i deras liv och de ser ljust på sina år från gymnasiet.

– Jag kände redan i ettan att jag ville till skolan varje dag, det var en helt annan upplevelse än tidigare, säger Connor Kelly.

Tillsammans har de just nu ett samarbete med Nyköpings arenor som går ut på att de i framtiden vill arrangera en festival för Nyköpingsborna. Idén grundar sig i Connor Kellys gymnasiearbete, som från början skulle vara en konsertkväll men som sedan växte sig större. 

– För att liva upp Nyköping, säger han och ler. 

Karta: LBS Nyköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!