Smaken är som baken, men vad det gäller dryckens innehåll så har den ingen väsentligt positiv effekt i idrottssammanhang, enligt Johan Keres, dietist hos Region Sörmland.
– Produkten fyller ingen näringsmässig funktion, det som finns i den kan man få i sig från en bra kost. Därmed blir hela produkten i sig onödig, säger han och fortsätter:
– De allra flesta av oss tränar inte så långa pass så att vi behöver fylla på med energi under träningspassen. Vid längre pass så kan man egentligen fylla på med svagt blandad saft med en nypa salt i, vilket blir samma sak som en sportdryck, till ett mycket lägre pris.
En marknadsföringsbluff?
– Det skulle jag absolut kalla det. I stort så är många av dessa produkter marknadsförda med att de förbättrar prestation, hälsa eller för att förbättra återhämtning. Dessa påståenden är ofta överdrivna och ofta har inte den specifika produkten testats vetenskapligt för dessa påståenden, förklarar Johan Keres.
Tidigare i år, när drycken hittade till svenska butikshyllor, låg priset på ungefär 100 kronor per flaska, numera får man betala strax över 30 kronor.
Det finns två varianter av drycken, Prime energy, som innehåller koffein och Prime hydration som är till för att återställa vätskebalansen. Förstnämnda har sen tidigare förbjudits i EU, på grund av dess innehåll.
– Drycken innehåller ämnet L-teanin, som i EU bara är tillåtet i kosttillskott, därför får den inte säljas i EU, konstaterar Johan Keres.