När politikerna i regionfullmäktige möttes på tisdagen var tanken att de skulle fatta beslut om flera ekonomiska besparingar. Det tyngsta förslaget var att minska regionens personal med två procent – i alla personalkategorier.
Men under mötet la regionstyrelsens ordförande Christoffer Öqvist (M) fram ett nytt, mer långtgående förslag. I stället för två procent, skulle personalen skäras ner med 3,5 procent.
– Arbetet med att minska personalen har inte gått i den takt som vi eftersträvar, säger Christoffer Öqvist om anledningen till det skärpta förslaget.
Monica Johansson (S), regionråd i opposition, hade redan före mötet förklarat att hon och hennes parti inte ville gå med på en sådan generell minskning av personalen. Hon ville i stället se tydligare prioriteringar av vilken personal som skulle sägas upp – och vilken som eventuellt kunde skonas. Målet var att så långt som möjligt värna dem som jobbar i vården.
I slutändan – efter en debatt som tog större delen av förmiddagen i anspråk – yrkade Monica Johansson på att förslaget om personalminskning skulle återremitteras, det vill säga utredas ytterligare. Något som Christoffer Öqvist och övriga partier i fullmäktige ställde sig bakom.
Något beslut om hur mycket personalen ska minska, och vilka som får gå, fattades alltså inte.
Anledningen till återremissen är att Socialdemokraterna vill att just den prioritering mellan olika personalgrupper och verksamheter som Monica Johansson efterlyst ska genomföras.
Samtidigt finns sedan lång tid tillbaka ett varsel av 700 tjänster i Region Sörmland. Och efter beslutet om återremiss riktade Christoffer Öqvist sig mot regionens ekonomi- och HR-direktörer med uppmaningen att inte invänta några ytterligare beslut, utan att genomföra besparingar i snabbare takt.
Så varför behövs då ett mål om att minska med 3,5 procent?
– Det kan ses som en del i målet om 700. I och med att det inte haft den effekt som vi velat, det har gått alldeles för långsamt, så är det här för att förtydliga och ge regiondirektören ytterligare verktyg att påverka verksamheten att vidta de nödvändiga åtgärderna, säger Christoffer Öqvist.
I sparpaketet fanns också förslaget att vänta med att öppna nya vårdplatser för barn vid Nyköpings lasarett. Men även det beslutet har skjutits på framtiden och ska utredas mer. Utredningen ska göras av en oberoende part, efter att de som jobbar i verksamheten i dag pekat på vad de anser är flera risker med att skjuta upp öppnandet av de nya vårdplatserna.