Kritik mot kommunens arbete mot självmord

I genomsnitt dör 47 personer i självmord i Sörmland varje år. Ändå fattas handlingsplaner i sju av Region Sörmlands nio kommuner: "Det går för långsamt".

Suicide Zero vill att de kommuner i Region Sörmland, som ännu inte kommit igång med sitt arbete med att förebygga självmord, gör det skyndsamt.

Suicide Zero vill att de kommuner i Region Sörmland, som ännu inte kommit igång med sitt arbete med att förebygga självmord, gör det skyndsamt.

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Sörmland2021-02-24 06:00

– Arbetet går inte att genomföra utan kommunernas hjälp, säger Rickard Bracken, generalsekreterare för Suicide Zero och syftar på att det fattas övergripande handlingsplaner för hur självmord ska undvikas. 

Tidningen har tidigare rapporterat att det i Region Sörmland enbart är Trosa och Vingåkers kommuner som har aktiva handlingsplaner. Detta framkom efter en kartläggning som gjordes av Suicide Zero år 2020 och idag, ett år senare är alltså situationen helt oförändrad.

– Det går alldeles för långsamt. Vi är mitt inne i en pandemi och många mår väldigt dåligt, säger Rickard Brackens.

Han tillägger att anledningen till att det är så viktigt med handlingsplaner från kommunens sida är för att det är en bred samhällsfråga och inte enbart sjukvårdens ansvar att ha strategier för förebyggande av självmord:

– Kommuner har unika möjligheter att rädda liv. Forskning visar att möjligheten att effektivt förebygga självmord bygger på en kombination av olika insatser. Det är helt oacceptabelt att sju av nio kommuner i Region Sörmland helt saknar genomtänkta strategier, budgetar och handlingsplaner gentemot självmord, säger han. 

Suicide Zero menar att självmorden utgör ett enormt folkhälsoproblem och den pågående coronapandemin gör situationen än mer kritisk. De vill att de kommuner i Region Sörmland som ännu inte kommit igång, skyndsamt påbörjar arbetet med en kommunövergripande handlingsplan där hela kommunen involveras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!