När Magnus Johansson häromveckan klev in på sitt nya jobb i regionhuset i Nyköping fanns det inte mycket tid för att bli varm i kläderna. Ett par dagar in lanserade han, tillsammans med regionråd Christoffer Öqvist (M), ett stort förslag till sparpaket för regionen.
På tisdagen klubbades beslutet igenom av en majoritet av regionstyrelsen, och blir därmed officiellt Magnus Johanssons stora uppdrag.
Paketet innebär att över 700 personer avskedas, flera avgifter höjs och att verksamheter kan behöva stänga. Detta då Region Sörmland har sämst ekonomi i hela Sverige, och nu tvingas fylla ett budgethål på 1,2 miljarder kronor.
Magnus Johansson, hur känns det att kliva in på ditt nya jobb med de här förutsättningarna?
– Det känns jättebra. Det är givetvis ett utmanande uppdrag som jag får nu, men det var inte något okänt. Det är ett förhållande som alla regioner har att jobba med.
Vad lockade med jobbet?
– Jag gillar ju att jobba mot uppsatta mål. Gillar man utmaningar så är det här en bra plats. Här finns det verkligen ett tydligt mål – 1,2 miljarder i det här fallet.
Hur ser dina förväntningar ut?
– Det kommer bli tufft. Det är det ingen tvekan om. Men vi har väldigt bra medarbetare i organisationen, och tillsammans ska vi lösa det här. Det ser jag fram emot.
Förre regiondirektören, Jan Grönlund, skapade en rad rubriker efter att han bland annat anklagats för kränkande särbehandling och sedan blivit abrupt avskedad av regionstyrelsen i april. En historia som slutade med att Jan Grönlund gavs ett avgångsvederlag på närmare 7 miljoner kronor.
Turbulensen kring direktörsposten ska inte upprepas, försäkrar regionråd Christoffer Öqvist. Enligt honom har politikerna lärt sig vikten av att ha en tätare dialog och, inte minst, ett tydligare anställningsavtal med direktören.
I Magnus Johanssons avtal finns en månadslön på 150 000 kronor, och när han en dag avslutar sin tjänst kommer regionen att betala ut lön under tolv månaders tid efter uppsägning. Det vill säga, 1,8 miljoner kronor plus arbetsgivaravgifter.
I ljuset av den ekonomiska kris som regionen står mitt i, är din ersättning rimlig?
– Jag tänker att den inte sticker ut i relation till hur det ser ut på liknande poster. Det här är ju inte en lön som ligger i överkant. I och med att jag inte har något anställningsskydd enligt LAS, så kan jag få gå hem om de (politikerna, reds anm) tycker att jag till exempel har fel skjorta på mig. Och då har jag en uppsägningstid på tolv månader som trygghet.
Varje år gör Sveriges Kommuner och Regioner en undersökning där patienter får svara på frågor om hur stort förtroende de har för vården i sin region. Den senaste undersökningen, från 2022, visar att andelen som känner mycket stort eller ganska stort förtroende för Region Sörmland sjunker. Man ligger nu på 16:e plats av 21 regioner.
Hur tror du att förtroendet kan påverkas framöver, med de nedskärningar som väntar?
– Jag tror att de här förändringarna som vi gör, och som är nödvändiga, kommer leda till att kvaliteten blir högre.
Du tänker att kvaliteten kommer att höjas med sparpaketet?
– Det måste alltid vara vår målsättning, att kvaliteten ska höjas på sikt.
Hur ska det gå till?
– Det handlar om att titta på vilka uppdrag våra medarbetare har idag, samverkar vi eller gör vi saker parallellt och dubbelt? Den typen av saker behöver vi titta på. Medarbetarnas uppdrag ska bli effektivare. Då blir det också högre kvalitet på vården.