Efter mögelproblemen – nu får barnen en helt ny skola

Fuktskadorna på Kvarnbackaskolan visade sig vara så allvarliga att det inte är läge att sanera och renovera. Nu satsar kommunen på en helt ny skola.

Kvarnbackaskolan i Stjärnhov kommer inte att renoveras.

Kvarnbackaskolan i Stjärnhov kommer inte att renoveras.

Foto: Hanna Flood Hörberg

Stjärnhov2024-06-18 12:13

Nyheten i korthet

  • Kommunfullmäktige i Gnesta beslöt den 17 juni att bygga nya byggnader för Kvarnbackaskolan och Korallens förskola i Stjärnhov, då de nuvarande lokalerna visat sig vara för skadade för renovering.
  • Beslutet grundar sig på problem med inomhusmiljön i de nuvarande byggnaderna, vilka upptäcktes för ett år sedan och visade sig vara alltför allvarliga för att rädda.
  • Nästa steg i processen är att genomföra en omfattande behovsanalys tillsammans med skolans personal och invånarna i Stjärnhov, vilket kommer att utgöra grunden för planeringen av de nya byggnaderna.

— Vi bygger en ny skola för att vara helt säkra på att barn och elever i Stjärnhov får den bästa möjliga skolmiljön. 

Det säger Ann-Sofie Karlsson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden på Gnesta kommuns hemsida.

Bakgrunden är de omfattade problem med inomhusmiljön som upptäcktes för ett år sedan. När höstterminen startade fick personal och föräldrar beskedet att Kvarnbackaskolan, med knappt hundra elever och tiotalet lärare, drabbats av miljöproblem. En expert konstaterade "allvarliga fuktskador som utvecklats till hälsopåverkande påväxt" av en rad olika bakterier och mögelsvampar.

undefined
Ann-Sofie Karlsson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Barnen evakuerades. Förskolan till den nedlagda förskolan Äppelbo i Björnlunda, F–1 till föreningslokalen i Stjärnhov och årskurserna 2–6 i Welandersborgs skola utanför Björnlunda. Senare flyttades undervisningen in i paviljonger vid Kvarnbackaskolan – som skulle utredas och saneras, sades det.

Nu visar Gnesta förvaltnings AB fortsatta utredningar av skadorna att de är för allvarliga för att skolan ska räddas. Därför ska det byggas nytt – det enligt ett inriktningsbeslut som fattades av kommunfullmäktige på måndagen.

– Vi är medvetna om att det innebär fortsatt undervisning i paviljongerna en längre tid, men vi är övertygade om att de nya lokalerna är värda att vänta på, säger Ann-Sofie Karlsson.

undefined
"Vi känner olika symtom som svårt att andas, det kliar och ögonen känns torra och irriterade, ont i svalget och näsan känns snorig" skrev barn från Kvarnbackaskolan till Gnestapolitikerna i maj.

Nästa steg är att göra en behovsanalys, tillsammans med skolans personal och invånare i Stjärnhov. Först när planeringsunderlaget är klart kan kommunfullmäktige ta ställning till de investeringskostnader som nybyggnationen innebär. 

— En nybyggnation ger oss möjligheten att bygga hållbart och klimatsmart. Det ger förutsättningar för en effektiv driftsekonomi, samt möjlighet till utveckling av platsen även i framtiden, säger Pernilla Lövström (M), vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Kjell Hjelm, nytillträdd rektor för Kvarnbackaskolan och Welandersborgs skola gläds åt beslutet.

– Det känns positivt att vi är ett steg närmare en mer varaktig lösning gällande lokalerna på Kvarnbackaskolan, säger han. 

undefined
Johan Skeppstedt hoppas på att lokalerna är klara till vårterminen 2026.

Johan Skeppstedt, förvaltningschef över barn och utbildning i Gnesta, gissar att lokalerna blir klara till vårterminen 2026. Enligt honom fortsätter undervisningen till dess i paviljongerna. Det ska inte ha påverkat skolgången negativt.

– Vi har sett en positiv utveckling på personalen och eleverna. När problem uppstått så har personalen samarbetat utmärkt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!