– Det kan påverka slemhinnor i ögon och luftvägar framför allt. Särskilt hos barn och där pratar man faktiskt om att det kan orsaka astma och förvärra överkänslighetssjukdomar som allergier, säger överläkare Jonas Brisman vid Sahlgrenska sjukhuset, docent inom miljö- och arbetsmedicin, apropå möglet och bakterierna i Kvarnbackaskolan i Stjärnhov.
Hur farligt är det på sikt?
– Det finns viss konsensus om att kommer man ur miljön, eller den åtgärdas, då blir de flesta bra. Man blir helt återställd, det är det vanligaste. Men det kan ta rätt så lång tid, månader, halvår och kanske år innan effekten har gått över.
– Sedan är det väl enstaka fall lite mer tveksamt om de blir helt återställda men det kan vara tveksamt att veta, andra faktorer kan påverka.
Jonas Brisman och kollegan Corina Covaciu, vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, avfärdar i princip risken för riktigt svåra följder.
– Det finns ingen kunskap om att det skulle ge allvarliga men för framtiden, som cancer eller neurologiska sjukdomar eller dylikt. Där kan man lugna föräldrar absolut.
Det finns visserligen för lite kunskap om ohälsa från byggnader med fuktproblem, skriver Folkhälsomyndigheten, men risker finns överallt i samhället, påminner Jonas Brisman.
Samtidigt är han kritisk mot att de knappt 100 barnen och tiotalet medarbetare ska gå kvar i lokalerna i ett par månader.
– Flera månader är en lång tid för barn, om det nu finns grundade misstankar om att barn har påverkats. Det tycker nog de flesta är för lång tid. Två veckor kanske, men månader, nej.
Båda specialistläkarna dömer ut kommunala GFAB:s åtgärd att sätta in ett stort antal luftrenare.
– Det förespråkar vi inte. Luftrenare tar främst bort lukt, de kan eventuellt skapa nya retningar i luftvägar, som inte ska exponeras för ozon, säger Corina Covaciu.
– Nej, det är inte utforskat om de skulle ge någon effekt, säger Jonas Brisman, som varnar för att vinstintressen driver på metoden.
– Det är väldigt starka kommersiella intressen.
Bengt Wessén, som skrivit bedömningarna om Kvarnbackaskolan och utvecklat laboratoriet Pegasus som GFAB:s konsult Ocab anlitar, försvarar luftrenarna.
–Jag anser mig vara ganska opartisk. Jag tjänar inga pengar på att rekommendera joniseringsmaskiner för att minimera exponering. Ocab köper in och använder dem. De föroreningar som går att mäta, de minskar. Det är bättre än ingenting.