– Hjärtat har slagit lite hårdare ju närmare man kommit.
Angelica och Peter är lite uppe i varv. De är brudpar på Grytsberg, snart förenade med efternamnet Axeblad och de senaste att knyta kärleksbanden på det idylliska godset med anor från 1600-talet.
– Det kändes verkligen att det här matchade alla våra önskemål för en bröllopshelg. Det var värt att vänta på.
Det är fredag förmiddag, solen skiner över idyllen mitt i Sörmland och ännu ett tredagarskalas står för dörren på godset. I år är ett 40-tal bröllop bokade – kärnan i ägarfamiljen Brandbergs vision för platsen. Men trots stora investeringar och mycket arbete sedan gården bytte ägare 2016 går verksamheten back: 1,5 miljon i fjol, på en omsättning på 10 miljoner.
– Vi vill att Grytsberg ska fortsätta att vara en älskad plats i tiden, säger Erik Brandberg, ordförande i driftbolaget och en av ägarna.
På gårdstunet har nu även de gamla ekonomibyggnaderna – oxhuset, fårhuset och magasinet – förvandlats till exklusiva hotellrum. Med förvärven av det gamla HVB-hemmet vid Gryts kyrka och granngården Odensberga kan 110 gäster nu övernatta på säteriet, och det väloljade restaurangköket köra ut 1 500 tallrikar per dygn.
– En begränsning är bristen på kockar, säger vd Erik Olofsson, men hyllar samtidigt sitt "otroliga team" i köket och hyllar Sörmlands högklassiga råvaror.
Men för att få ihop ekonomin behöver de intensiva bröllopssomrarna kompletteras med konferenser och andra bokningar vintertid. Grytsberg har just fått bygglov för det kanske sista stora steget i omdaningen: Att varsamt restaurera ett par ladugårdar till möteslokaler, för parallella evenemang, workshops, kanske yoga.
– Vi jobbar med sörmländska firmor när vi kan, i trä, skinn och svart metall. Vi är glada över det som kan stanna i ekosystemet i Stjärnhov.
– Det lätta hade varit att smälla upp en länga med 20 dubbelrum. Men det är inte hållbart någonstans och förstör gårdsbilden.
Hållbarhet nämns ofta. Den massiva solcellsanläggningen ska i höst kompletteras med en hel bod med batterier. Både färskvatten och avlopp renas lokalt.
Erik Brandberg vill inte avslöja hur mycket pengar som satsats på säteriet hittills, men "det är mindre än man tror" och han ser gärna investeringen på riktigt lång sikt.
– Får vi skriva av det här på 100 år... så kanske man kan räkna hem det här. Men det är väldigt mycket hjärta.