Under lördagen höll lokala konstnärer en vernissage i Solbacka krog & rums lokaler utanför Stjärnhov och på kvällen samlades gäster på hotellet i restaurangen för att äta gott.
– De sista gästerna lämnade vid 23-tiden. Då gick jag runt och kollade att allt var stängt och avslaget och det gjorde min dotter Wilma också innan hon släckte och låste, säger Mattias Bierfeldt som driver restaurangen och hotellet med dottern Wilma Sylvefjord, och även ett bageri i Hälleforsnäs.
Allt såg bra ut. På söndagen väntade ännu en fin dag med strålande sol och värme – och gäster till restaurangen.
– Vi har försökt härda ut under en lång och kall vinter. Nu började säsongen äntligen och vi hade en fantastisk Kristi himmelfärdshelg med fullt i restaurangen, och det såg lika bra ut in för den här helgen, säger Mattias Bierfeldt, som bara hunnit driva stället ett drygt år.
Han väcktes när räddningstjänsten ringde.
– Helt overkligt. Surrealistisk känsla, säger han.
På plats är också fastighetsägarna Peter Strate och Olle Larsson.
– Det är värden för gissningsvis 20 miljoner som gått upp i rök, konstaterar Peter Strate bistert.
Tajmingen kunde knappast vara sämre. Och nu är goda råd dyra. Inte minst för golfklubben, trots att deras intilliggande lokal mirakulöst klarade sig undan elden.
– Vi har sålt massor av golfpaket, där ingår boende och mat på restaurangen, så vi måste hitta en lösning, säger klubbchefen John Held Barkskog allvarligt.
Däremot kunde klubben redan samma morgon skicka ut golfspelare, som visserligen fick kryssa sig fram mellan de stora kolbitar som täckte marken och greenerna, men ändå kunde spela.
En annan byggnad som klarade sig var pannrummet, bara några meter ifrån restaurangbyggnaden.
– Det är själva knutpunkten för hela anläggningen, därifrån utgår el, fiber, vatten, men det verkar ha klarat sig, konstaterar Peter Brate lättat.
Han har tillsammans med Solbackas övriga aktörer redan börjat fundera på hur de snabbt ska kunna ge golfbanan och hotellet en restaurang tillbaka.
– I den byggnad som klarade sig finns en övervåning som vi inte hade gjort något med ännu. Men det krävs ju ett helt kök ... och en massa tillstånd, säger han.
Just i morgon hade de ett möte bokat med Gnesta kommun.
– Vi skulle prata om helt andra saker, men nu får det bli det här och jag hoppas att vi kan få hjälp och stöttning av kommunen nu. Vi har inget val, vi måste hitta en lösning, men inget går ju tyvärr att bygga på tio sekunder. Och hotellet är bokat stora delar av sommaren. Så det här var fruktansvärt. Oavsett om vi hittar en lösning blir det här tufft. Men det måste bara funka.
Han tittar ut över restaurangen som till sist brakade ihop helt och bara blev en hög av svarta brandrester.
– Tur i oturen att det inte blåste, då hade nog allt brunnit ner, säger han.
Ingen av all den konst som ställdes ut i lokalen klarade branden.
Rebecca Andersson och Emmeli Höglund från Gnesta är nyblivna medlemmar i Gnesta Golfklubb och hade bokat in en golfrunda på söndagen.
– Det var en chock att vakna och se bilderna från branden. Det är jättetråkigt. Planen för oss när vi blev medlemmar var förstås också att nyttja restaurangen, säger Rebecca Andersson.
Emmeli Höglund håller med.
– Man tittar ju på hela konceptet när man väljer klubb.
Ingen människa har kommit till skada vid branden och polisen har upprättat en anmälan om mordbrand.