Fortsatta protester trots byggkompromiss

Flera höghus i byggplanerna vid vårdcentralen togs bort, men kritikerna menar fortfarande att exploaternigsgraden är för hög.

I det nya planförslaget har bland annat punkthusen i öster ersatts av betydligt lägre stadsradhus (till höger i bild här).

I det nya planförslaget har bland annat punkthusen i öster ersatts av betydligt lägre stadsradhus (till höger i bild här).

Foto: Larsson arkitekter

Trosa kommun2019-11-18 21:57

Förslaget på nya bostäder mellan vårdcentralen och Stensundsvägen möttes tidigare i år av högljudda protester från personer som bor i området. Den föreslagna bebyggelsen är alltför storskalig och riskerar att skada bilden av Trosas småstadsidyll, menade kritikerna.

Den politiska majoriteten gick snabbt ut och pudlade, och lovade att sänka bebyggelsen till max fyra våningar. Nu har ett reviderat planförslag för området, som kallas Predikanten, skickats ut för granskning. Punkthusen i öster har ersatts av radhus, och ett parkeringsgarage i den västra delen har tagits bort, bland annat.

– Det blir en avtrappning mot villabebyggelsen öster om planområdet. Det är också ett sätt att tillmötesgå kritiken om för hög bebyggelse, säger planchefen Linda Axelsson.

Men de Trosabor som tidigare har protesterat mot planerna är fortsatt kritiska.

– De kröp ju till korset när det gäller punkthusen, och det är bra. Men man har höjt en del hus längs gatan i stället. Vi tycker inte att vi behöver mer stadsmiljö i Trosa. Vi har inget emot att man bygger, men inte så här högt, säger Nils Edlund, som bor på andra sidan Stensundsvägen.

Ni fick gehör för vissa synpunkter i somras, det här kan inte vara en godtagbar kompromiss?

– Vi tycker fortfarande att det är för höga hus, det behövs inte här. De flesta som bor i Trosa gör det för att man inte vill bo på en större ort, säger Nils Edlund, som också berättar att namninsamlingen mot byggplanerna fortfarande lever och nu är uppe i 300 underskrifter.

Han tycker att Trosa ska ta efter Strängnäs kommun när det gäller att bevara småstadskänslan och att inte bygga på höjden.

Det nya förslaget för Predikanten innebär 122 nya bostäder, jämfört med 150 bostäder i det ursprungliga förslaget.

På sociala medier syns två ganska tydliga läger i den här frågan, där många också är positiva till byggplanerna.

Finns det en risk att man bara lyssnar på de som hörs mest här?

– Det finns alltid en risk, men syftet med samråd och granskning är att ta in synpunkter. Kommunen måste vara lyhörd. Till sist handlar det alltid om en politisk bedömning, vi tjänstemän kan bara ta fram förslag, säger Linda Axelsson.

Granskningen pågår till den 25 november, sedan går planen vidare för beslut i nämnd och fullmäktige efter nyår. Det får dock ses som sannolikt att planen överklagas, och när spaden kan sättas i marken är i dag oklart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!