Anhöriga efter suicid: "Vi måste våga prata om detta"

Magdalena Ljungberg och Pia Jonsson har båda förlorat anhöriga på grund av suicid. På lördagen deltog ett 100-tal Trosabor i deras manifestation för livet.

De har båda förlorat en anhörig på grund av suicid. "Vi måste våga prata om detta", säger Pia Jonsson och Magdalena Ljungberg.

De har båda förlorat en anhörig på grund av suicid. "Vi måste våga prata om detta", säger Pia Jonsson och Magdalena Ljungberg.

Foto: Roger Sundberg

Trosa2023-11-18 18:30

– Vi måste våga prata om suicid. Det kan göra att någon annan räddas, säger Pia Jonsson, vars fru tog livet av sig för drygt ett år sedan.

Några månader efter det att Pia Jonsson fru tog livet av sig förlorade Magdalena Ljungberg sin son på grund av suicid. Via sociala medier fick de kontakt med varandra. Sedan dess har de tillsammans verkat för att människor måste våga prata om suicid och om de efterlevandes situation.

undefined
Minst ett 100-tal Trosabor hade slutit upp på Trosa torg för att delta i manifestationen.

Lördagens manifestation på Trosa torg – som hölls tillsammans med organisationen Spes – var ett led i det arbetet.

– Suicid är i dag den vanligaste dödsorsaken bland unga människor. Vi måste börja våga prata öppet om det och fråga våra medmänniskor hur de mår. Tystnaden dödar, säger Pia Jonsson.

Lördagens stora folksamling på torget ser Magdalena Ljungberg som ett uttryck för att problemets omfattning. Väldigt många människor är berörda av suicid, förklarar hon.

– Vi pratar mycket om dödsolyckor i trafiken. Men bland unga människor är faktiskt suicid en sju gånger vanligare dödsorsak.

undefined
"Av någon anledning är det fortfarande tabu att prata om suicid och efterlevandestöd", säger Anna Engström, diakon (till höger på bilden). Eva (till vänster) arbetar som sjuksköterska och har varit i kontakt med många anhöriga.

Manifestationen på torget hölls på "International Survivors of Suicide Loss Day", som ungefär kan översättas med Dagen för de som överlevt förlusten av att ha förlorat någon på grund av suicid.

Även kring de anhöriga måste tystnaden försvinna, säger Pia Jonsson och Magdalena Ljungberg.

– Många anhöriga har ingen att prata med om sin förlust och sin sorg. Samtidigt vet vi att risken för suicid ökar med 25 procent om en anhörig har tagit livet av sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om