– Det är säkert en jättego unge men som mår väldigt dåligt – och då måste förskolan hantera det, säger en pappa.
Han är noga med att poängtera att han inte lägger skuld på det barn som är utåtagerande, på den avdelning där han och hans fru har sin 2-åriga dotter. Istället anser han att det är i ledningen det brister.
– Personalen är magisk, de sliter häcken av sig. Men när jag pratat med rektorn kommer ord som "resursbrist". Vad är det för ord, ska vi bara acceptera det när det handlar om våra barns trygghet? Det saknas rätt kompetens.
När han samlade andra föräldrar till ett informellt föräldramöte visade det sig att det inte bara var hans dotter som blivit attackerad av det aktuella barnet.
– Min dotter blev sparkad när hon låg ner, och det fick vi inte veta av den personal som såg när det hände utan av en annan, och det är helt oacceptabelt. Vid vårt möte kom det fram att det är minst åtta barn som har blivit misshandlade. Det har varit sparkar, slag, bett och till och med stryptag.
Enligt honom började problemen efter sommaren, sedan det skett förändringar i personalgruppen som en följd av kommunens besparingar.
– Dessutom är det alldeles för stora barngrupper i Trosa kommun. Skolverkets rekommendation är tolv men vår dotters grupp är 17 barn, på tre anställda, säger pappan som också hävdar att det inte skrivs avvikelserapporter när incidenter har inträffat.
Det tillbakavisas av skolchefen i Trosa kommun.
– Jag har i alla fall läst tio, säger Inger Fransson. Men det här är inte acceptabelt någonstans, vi har nolltolerans mot våld. Jag vill dock poängtera att det inte har skett någon personalneddragning här i samband med det lagda varslet. Det är lika många som tidigare men det kan ha skett omflyttningar.
Hon säger att det är en personalfråga, där personalen måste rigga för och vara förutseende för när situationer där barn kan attackeras kan inträffa. Problemet är lyft för en månad sedan och ett övergripande arbete med specialpedagog har inletts.
Dessutom har rektorn med början denna vecka förstärkt personalen med ytterligare en anställd.
– Och det kommer vi att ha så länge det behövs, säger den aktuella rektorn.
När det gäller policyn kring information till vårdnadshavarna säger rektorn att bara de direkt inblandade informeras när det hänt något, inte hela föräldrakollektivet, och att det görs avvikelserapporter.
– Jag får incidentrapporterna muntligt samt i vårt arbetsmiljöverktyg. Det är viktigt att jag får dem skyndsamt för att kunna agera utifrån dem och jag har påmint personalen.
Mamman till det 3-åriga barn som det äldre barnet ska ha tagit strypgrepp på och uttalat mordhot mot hade väldigt gärna velat veta tidigare hur utbrett problemet var:
– Jag fick värsta klumpen i magen när jag förstod hur många det var. Varför har vi inte fått veta? Jag måste kunna känna mig trygg i att de kan ta hand om mitt barn när jag är på jobbet.
Pappan till 2-åringen blir glad när han hör rektorns löfte om en extra resurs så länge det behövs.
– Fram till igår, då rektor skickade ut info om att det blir en personalförstärkning, har det varit noll info från förskolan och noll info från rektor. Men det är ju underbart om det blir så. Att det äntligen händer något. Barn får inte bli misshandlade på förskolan.