I fjol var det en privat ungdomsfest som urartade på valborgsmässoafton och där tillkallad polis attackerades av berusade ungdomar. Flera patruller fick kallas till platsen och det tog ett bra tag innan situationen lugnat ner sig så pass att polis och fältassistenter kunde lämna.
Då var många skakade över att något sådant kunde hända i Trosa och det pratades om hur händelsen kunde följas upp för att se till att det inte händer igen. Men på nyårsafton urartade nyårsfirandet nere i hamnen. Ungdomar började fyra av raketer mot varandra och en kvinna som befunnit sig i närheten skadades i ansiktet. Polishelikopter deltog bland annat i insatsen.
Ikväll är det valborgsmässofirande igen och socialkontoret har full styrka ute som ska hjälpa och stötta där det kan behövas. Men arbetet har börjat långt innan dess.
– Vi har gått ut med information till alla föräldrar till barn i årskurs 6 och högstadiet om hur de ska prata med sina barn om alkohol. Där finns också nummer till oss och polisen som de kan ringa om de till exempel får reda på var det pågår någon fest.
Soc har också varit ute och pratat om alkohol med alla niondeklassare.
– Ungdomarna har varit jättenöjda. De vill ha mer prat, därför är det viktigt att föräldrarna också pratar med dem.
Personalen i samverkansgruppen för soc, skola, polis och fritidsgårdarna har inte fått nys om någon större fest i kommunen ikväll.
– Men ungdomarna är hemlighetsfulla så det är inga garantier. Det är klart att de ska ut och ha kul, men det gäller att de förstår konsekvenserna av att dricka. Vi kommer att vara ute tills det är lugnt.
Ludvig Hellman, gruppchef för polisens ingripandeverksamhet, säger:
– Vi kommer vara mer synliga och närvarande i Trosa, och det handlar även om samverkan med kommunen i större grad än tidigare. Kommunen har fått upp ögonen kring att de behöver vara ute och vi är där i större utsträckning.
För att ungdomarna inte bara ska driva runt har Ica Trossen i samarbete med kyrkan och flera andra företag i kommunen grillkväll på Trossens parkering där motorburna ungdomar kan tävla om vem som har den snyggaste Epa-traktorn, moppen eller moppebilen.
– Vi har kört i kanske 1,5 år nu på varje lov för att visa ungarna att vi vuxna bryr oss och finns där för dem. Ungarna behöver veta att vi ställer upp, både om det skiter sig – eller om det inte skiter sig. Vid åtta ikväll tänder vi grillen och kör minst fram till midnatt, säger Jenni Steiner, Ica Trossen.
Som lokal företagare tycker hon också att det är viktigt att ställa upp för kommunens ungdomar.
– Jag brinner för att Trosa ska vara ett bra ställe att växa upp på och jobba på, så det känns jättebra att vi kan göra det här tillsammans med flera andra företag och kyrkan, som har väldigt engagerade medarbetare. När alla gör lite blir det skitenkelt.