Extramiljoner räddar skolbarnens mjölk och fisk

Det har blivit dyrare att laga mat till kommunens skolor och äldreboenden. För att rädda kvar mjölken, fisken och närproducerat planerar den styrande majoriteten att svälja ett budgetunderskott på 2,6 miljoner.

Att ta bort mjölken i skolorna är en av de besparingar som kommunens politiker inte kommer att genomföra.

Att ta bort mjölken i skolorna är en av de besparingar som kommunens politiker inte kommer att genomföra.

Foto: Anton Swärdhagen

Trosa2023-04-25 19:43

Under det första kvartalet av 2023 var matpriserna 26 procent högre än året före. Men enligt Jörgen Henriksson som ansvarar för matlagningen till Trosa kommuns skolor och äldreboenden har ännu inga större besparingsåtgärder genomförts för att möta utvecklingen. 

– Vi har känt att politiken inte velat göra några avsteg på matens kvalité, säger han. 

Enligt den senaste prognosen räknar tekniska kontoret med att måltidsbudgeten kommer att spräckas med 2,6 miljoner. Något som kräver en åtgärdsplan enligt regelverket.  

Som det ser ut idag serveras kommunens äldre och skolelever vegetarisk mat en till två dagar i veckan. Genom att utöka det till två till tre dagar skulle kommunen kunna spara 685 000 kronor om året. 

– Förutom kaffe och mejeriprodukter har nötkött, fisk och fågel ökat mest i pris när det gäller våra stora inköp, säger Jörgen Henriksson.

Men även om mer vegetarisk mat ligger i linje med kommunens klimatmål befarar han att åtgärden inte vore populär.

– Vegetariska maträtter möts fortfarande med visst motstånd och att utöka andelen för snabbt riskerar att väcka missnöje bland gästerna.

undefined
När skolorna är igång tillagas 2750 rätter om dagen i Trosa kommuns produktionskök.

Enligt Jörgen Henriksson vore det lättast att slopa fiskrätterna – som är mindre populära än kött och fågel – även om det skulle innebära en näringsmässig försämring. 

De portionsförpackade Bregottpaketen är redan bortplockade. Men genom att slopa mjölken i skolmatsalarna vore det möjligt att spara ytterligare 325 000 kronor.

– Inköpskostnaden är egentligen högre men subventioneras av EU:s skolmjölksstöd.

Teoretiskt skulle det även gå att spara runt 165 000 kronor genom att minska andelen ekologiska och närproducerade livsmedel

– Men i praktiken skulle den besparingen bli mindre eftersom vi upprättat avtal som ger oss bra priser på de produkterna, säger Jörgen Henriksson. 

Tillsammans med mindre åtgärder, som att dryga ut kötträtterna med bönor och köpa in billigare kaffe, vore det möjligt att spara runt en miljon kronor på matområdet. Men enligt Centerpartiets gruppledare John Carlsson som även sitter som ordförande i tekniska nämnden kommer detta inte att genomföras.

– Inom den styrande majoriteten ser vi att de här åtgärderna skulle innebära en så stor kvalitetssänkning att vi hellre skjuter till pengarna och tillåter underskottet, säger han. 

undefined
Tekniska nämndens ordförande John Carlsson (c) påpekar att ökade matpriserna är något alla kommuner behöver hantera.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!